Дунаєвецький район Хмельницької області став переможцем конкурсу на право участі у всеукраїнському проекті «Громадська ініціатива на захист соціальних та економічних прав громадян», який триватиме два роки.
Як можна ініціативу поставити на сторожі прав членів громади? Нинішнього року в цьому районі група активістів започаткувала свято Церери. Точніше, вона відродила традицію, яка існувала в краї понад 200 років тому, коли тут було проголошено так звану Миньковецьку державу. Цим кроком ініціативні люди вирішили привернути увагу до своєї історичної місцевості, залучити інвесторів, привабити туристів, що невдовзі дасть можливість підвищити і соціальний, і економічний рівень цілої громади. У районі почав діяти благодійний фонд «Відродження Миньковецької держави». Звісно, він не має наміру повернути колесо історії на два століття назад. Важливий сам принцип ставлення влади до народу в згаданій державі, де кожну людину називали не інакше, як громадянином і наділяли її важливими правами.
Наприкінці жовтня проект стартував за участі очільників району, голів сільських рад, лідерів громадських організацій та представників всеукраїнських організацій «Творчий центр Каунтенпарт» (ТЦК) та «Інститут громадянського суспільства». Представник ТЦК Володимир Купрій зазначив, що буде надано серйозну підтримку тим громадам сіл, селищ, що передбачають організацію планування територій за умови широкої участі громадян. Буде оголошено конкурс серед територіальних громад на розробку ними довгострокових планів використання земельних ресурсів на основі залучення до цього процесу громадськості та узгодження інтересів різноманітних соціальних груп при плануванні територій. А переможцям буде надано ресурсну допомогу — від 50 до 70 тисяч гривень на реалізацію їхніх починань.
Поки в селах ще визрівають ідеї, у райцентрі вже відкрили інформаційно-консультативний офіс. Як підкреслила голова райдержадміністрації Наталія Рохова, «впровадження даного проекту в районі сприятиме реалізації стратегії розвитку зеленого туризму. У нас є практика та досвід, коли всі люди населеного пункту за власним бажанням долучаються до справи. Не все вирішують гроші. Тож маємо й далі спонукати громади до дій, навчити їх організовувати свою роботу так, щоб і бізнес став зацікавлений у співпраці. Район має багато можливостей і повинен розвиватись».