У 2008 році в Україні налічувалося понад 290 тисяч державних службовців.
У багатьох демократичних країнах світу існують спеціальні освітні заклади, які під контролем держави та відповідно до її потреби здійснюють підготовку вищих керівних кадрів з державного управління. В Україні ці функції виконує Національна академія державного управління при Президентові України. Проте навчальний заклад, який дає путівку в життя нинішнім і майбутнім міністрам, депутатам, мерам, головам районних державних адміністрацій, тобто еліті країни, на сьогодні втратив своє головне призначення.
Як показали результати перевірки Рахункової палати, академія поступово перетворюється з головного навчального закладу у сфері підготовки фахівців зі спеціальності «Державне управління» на звичайний комерційний (недешевий) освітній заклад з розгалуженою мережею.
Внаслідок цього і відсутності реального держзамовлення низьким є конкурс з прийому до навчального закладу. Частина слухачів відраховуються через неуспішність, а частина з них не повертається на державну службу. На навчання 82 осіб у 2007—2009 роках неефективно використано 5,5 млн. гривень бюджетних коштів. Така сама ситуація і з підготовкою наукових кадрів, з яких до 60 відсотків закінчують аспірантуру та докторантуру без захисту дисертації, а на державну службу повертається близько 35 відсотків випускників, внаслідок чого на навчання 146 аспірантів і докторантів неефективно використано 7,5 млн. гривень.
Правове поле, в якому працює академія, розмите. Фінансування здійснюють декілька головних розпорядників бюджетних коштів, що не виконують належним чином своїх функцій, організація внутрішнього контролю є недосконалою.
Унаслідок відсутності відповідного контролю за плануванням і використанням коштів з боку головного розпорядника — Державного управління справами та керівника академії, заплановано з порушеннями 15,1 млн. гривень, використано всупереч чинному законодавству та незаконно 12,0 млн. гривень, неефективно — 14,1 млн. гривень. З порушенням законодавства у сфері державних закупівель у 2007—2008 роках проведено торгів та використано коштів державного бюджету на 6,3 млн. гривень.
Прес-служба Рахункової палати.