У Дніпропетровську відбулася прем’єра вистави «Мир дому твоєму»
«Мир дому твоєму» — з цією фразою входив до людей Ісус Христос і навчав своїх учнів йти до людей з таким вітанням. З миром входили в серця глядача і актори Дніпропетровського академічного театру російської драми імені Максима Горького з інсценізацією вистави за повістю Шолом-Алейхема «Листи від Тев’є-молочника». Інсценізацію написав народний артист України Жан Мельников, режисура і сценографія — теж його, й роль головного героя, молочника Тев’є, грає так само Жан Мельников. Тож цю виставу можна сміливо вважати його бенефісом.
Ця постановка — немов моральний заповіт: жити в любові, прислухатися до Господа і до власного серця. Саме таку думку проносить через виставу режисер. Тев’є у виконанні Жана Мельникова — мудрий миролюбний єврей, котрий хоче жити у спокої на землі, яку по праву може назвати своєю. Він лише маленька людина, на долю якої випали тяжкі випробування. Цей образ сповнений ліризму та постійної самоіронії, в ньому є серйозний життєвий драматизм, вічний пошук віри, надії та любові.
У виставі цікаве сценічне оформлення, яке втілила виконавчий художник Олена Бабай. Воно добре передає настрій і атмосферу спектаклю. Перед глядачем розгортається ціле соняшникове поле, яке ніби оберігає і наділяє своїм теплом всіх, хто прийшов на цю землю. Та у другій дії на зміну яскравому сонячному теплу приходить люта заметіль з білими сніговими кучугурами, яка приносить з собою нещастя за нещастям. І лише під кінець, коли у героїв з’являється маленька надія на ліпше життя, сніг починає танути. Фольклорна музика, використана у виставі, підкріплює створену атмосферу і додає єврейського колориту.
Багато цікавих, пронизаних гумором та іноді ліризмом епізодів легко сприймаються глядачем і викликають бурхливі емоції. Довгі монологи Тев’є у другій дії неможливо дивитися з холодним носом, вони настільки пронизані драматизмом, що мимоволі до очей підступають сльози.
Акторські роботи теж варті всілякої похвали. Звичайно, головним і найпотужнішим «китом», на якому тримається вся вистава, є Жан Мельников. Та ще склався чудовий ансамбль акторів старшого покоління — Людмили Вершиніної (Голда) та Дмитра Голубенка (Урядник), а Володимир Жевора створив чудовий образ Лейзера, власника невеличкої крамниці, несподівано смішного, щедрого та романтичного.
Чимало міст в Україні можуть похвалитися своїми інсценізаціями цієї повісті — Київ, Донецьк і навіть Біла Церква. Жан Мельников давно виношував ідею цієї вистави. І ось тепер і в Дніпропетровську є свій Тев’є.
На знімку: сцена з вистави.
Фото автора.