Сучасна людина захлинається від щоденної перенасиченості інформацією (Інтернет, телекомунікація, політичні гасла, реклама, реклама і... ще раз реклама!). А відтак вона майже не читає книжок. Євген Маланюк колись казав, що нечитання зжене українців зі світу. Як протистояти цьому? Відповідь, може, й банальна, але точна і проста: почни з себе! Тобто згадай, що ти є мислячою істотою. А потім візьми і прочитай талановиту, цікаву, сповнену тонкої іронії та філософських роздумів книгу...

На творчому вечорі сучасного українського поета, прозаїка, кіносценариста, лауреата кількох престижних літературних премій Валерія Гужви (на знімку) йшлося і про цю актуальну, болючу тему: українці, в тому числі наша політична еліта, катастрофічно мало читають. Ведучий літературно-мистецького вечора, що відбувся у Великій студії Концертно-студійного комплексу Національної радіокомпанії України, відомий літературознавець Михайло Слабошпицький з гіркотою зауважив: «Інколи мені дико, образливо за всіх нас, що українці не читають...» 
А втім, завжди були й будуть ті, хто здатний відчути чари і неповторну інтелектуальну радість спілкування з книгою. І, попри всі фінансово-економічні, суспільно-політичні та інші негаразди, вижила і виживе українська книжка, вітчизняне книговидання й літературний процес загалом. Одне з яскравих тому свідчень — згаданий творчий вечір Валерія Гужви, що відбувся в рамках циклу прямоефірних передач «Радіо «Культура» представляє...»
Під час зустрічі до уваги присутніх в залі та всіх радіослухачів було представлено романи Валерія Гужви «Стигма» та «Привид Шекспіра». У програмі взяли участь знані діячі нашої культури: Борис Олійник, Петро Осадчук, Петро Перебийніс, Віктор Баранов, Олексій Микитенко.
Фото з архіву «Голосу України».