Під час візиту на Луганщину Голова Верховної Ради Володимир Литвин назвав передбачувану дату завершення епідемії грипу в країні. На його думку, це відбудеться 17 січня 2010 року, щойно закінчаться вибори Президента. Грипозну ситуацію В. Литвин сприймає як політичну епідемію, на тлі якої деякі політики прагнуть встигнути підвищити свої активи. Голові Верховної Ради це нагадало торішню повінь у Західній Україні, коли на фоні стихії і людського лиха вожді різних партій вправлялися в тому, «хто першим добіжить, вище стане, жалібніше скаже й хто більше наобіцяє. До кінця проблему не вирішили, тему закрили». 

 

В. Литвин також нагадав, як намагалися ощасливити шахтарів, коли їх привозили до Києва, обіцяли тисячі благ, а сьогодні — забули. А ще — дніпропетровську трагедію з вибухом газу в житловому будинку... Проблеми тих людей дотепер не вирішені. «Це більше політичний хід і засоби...» — вважає він, а виниклий дефіцит з ліками розглядає, як надання послуги тим, хто займається фармацією. Використавши ситуацію, ці люди вже заробили на кілька років уперед. 

Грип — популярна тема не тільки серед політиків, а й серед населення. На зустрічах з мешканцями області люди, зазвичай, просили главу Верховної Ради прокоментувати дії Президента країни щодо фінансування боротьби з епідемією. Зокрема, це стосується вето, накладеного Президентом на закон про виділення 1 мільярда гривень, які мали піти на боротьбу з каліфорнійським грипом. Чи буде вето В. Ющенка подолано, чи ні, — запитували люди. В. Литвин зазначив, що йому не зрозуміла мотивація глави держави, за якою він не підписує документ. Голова Верховної Ради запевнив луганчан, що парламент подолає вето Президента на цей закон. На його думку, В. Ющенко слід було б підписати цей закон, а парламенту — забезпечити тотальний контроль за тим, щоб виділені кошти були використані винятково за призначенням, і не через комерційні структури, а безпосередньо державою. При цьому В. Литвин акцентував увагу на тому, що не хотів би продовження практики введення законів у дію за підписом Голови Верховної Ради України, оскільки «це не його функція», і такі випадки «повинні бути винятком». 

Друга тема, що найбільше цікавила мешканців регіону, — прийняття закону про соціальні стандарти. «Так, — підтримав людей Володимир Михайлович, — підвищення соцстандартів — це добре, це означає, що країна рухається вперед». З другого боку, де взяти кошти для виконання закону? Голова Верховної Ради запропонував декілька шляхів, які, передусім, стосуються державного бюджету. Він має бути порівнянний з реальними потребами людей. У цьому зв’язку В. Литвин нагадав деякі пункти своїх передвиборних пропозицій. Насамперед, провести всеукраїнський перепис населення, щоб знати реальні потреби людей, також провести повну інвентаризацію того, що перейшло в приватні руки, і того, як виконуються інвестиційні зобов’язання. Нарешті, провести інвентаризацію законів, прийнятих Верховною Радою. На думку В. Литвина, країні потрібні «народозберігаючі програми», тобто національною ідеєю України має бути те, як зберегти свій народ.

 

Луганськ.

Фото надане прес-секретарем Голови Верховної Ради України.