Після того як у липні цього року у занедбаному приміщенні Кіровоградського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. М. Л. Кропивницького побувала Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, жителі обласного центру повірили, що театр відновлять.

І справді, фінансування ремонтних робіт було розблоковано. Та не пройшло й двох місяців, як продовження реконструкції театру опинилося під загрозою. За словами директора приватного підприємства «Лакі» — генпідрядника з виконання ремонтних робіт Світлани Таран, наприкінці минулого тижня один із субпідрядників припинив роботу. Мовляв, не надходять гроші з казначейства, а задарма працювати ніхто не хоче.
Крім генпідрядника, тривогу забили і керівництво театру, журналісти, громадськість. Адже у приміщенні розібрано дах, тож традиційні для цієї пори дощі можуть завдати відчутної шкоди. Причин припинення перерахування казначейством виділених Кабінетом Міністрів коштів цільового призначення ні виконавцям ремонтних робіт, ні керівництву театру ніхто не назвав. Єдине, що виправдовувало сповільнення, — перерахування коштів органами Держказначейства стосувалося не лише театру.
Як повідомили «Голосу України», на сьогодні фінансування відновлено, ремонтно-реставраційні роботи тривають. Однак казати, що проблем немає, було б неправильним. Згідно з договором на проведення ремонтних робіт підприємство-генпідрядник до кінця року має освоїти більше 12 мільйонів гривень. Усе — на ремонтні роботи, частина яких, як з’ясувалося, не має необхідної проектно-кошторисної документації. Це стосується зали для глядачів, сцени тощо. Тож, щоб виконавці могли продовжувати роботи, замовникові (ним є управління капітального будівництва облдержадміністрації) необхідно на рівні профільних міністерств внести зміни до кошторису цільового використання коштів, передбачивши 2,6 млн. грн. на її виготовлення.
Водночас, як розповів керівник літературно-драматургічної частини театру Володимир Шурапов, нині театр перебивається невеликими короткочасними гастролями по Кіровоградщині та відгукується на запрошення до участі у театральних фестивалях, останній з яких відбувався нещодавно у Чернігові.
Фото автора.