Президент України Віктор Ющенко 11 листопада 2009 року наклав вето на прийнятий Верховною Радою України 22 жовтня Закон України «Про ставки акцизного збору на тютюнові вироби». Це рішення Президента викликає великий подив, бо є несумісним з проголошеним ним курсом на оздоровлення нації та євроінтеграцію України.
13 серпня 2007 року на Всеукраїнському форумі «Здорова нація» Віктор Ющенко проголосив «Сім ініціатив Президента України з покращення здоров’я українського народу». Першою з цих ініціатив було «зменшення шкідливого впливу тютюнопаління на здоров’я населення». Для досягнення цієї мети пропонувалося здійснити комплекс заходів, першим з яких було: «Збільшити акцизні податки на тютюнові вироби і використовувати додаткові доходи бюджету для фінансування заходів із сприяння поліпшенню здоров’я населення».
У 2008—2009 роках стратегія збільшення тютюнових акцизів була втілена в життя. Ставки акцизів в Україні істотно підвищилися у вересні 2008-го та у травні 2009 року. Це підвищення збільшило доходи державного бюджету від тютюнових акцизів: з листопада 2008-го по жовтень 2009 року бюджет отримав 8 млрд. гривень порівняно з 3 млрд. гривень за аналогічний період рік тому. За цей період виробництво сигарет в Україні зменшилося з 131 до 116 млрд. штук, тобто лише на 11%, тоді як загальне падіння промислового виробництва в Україні за цей час перевищує 30%. Реальна динаміка надходжень до бюджету повністю спростовує всі прогнози тютюнової індустрії про те, що збільшення ставок акцизу нібито призводить до такого зменшення виробництва, що надходження до бюджету скорочуються.
Що стосується зауваження Президента про те, що скорочення виробництва тютюнових виробів може спричинити вивільнення працівників галузі, то факти знову-таки не підтверджують цю думку. В 2000—2008 роках виробництво сигарет в Україні зросло з 59 млрд. до 130 млрд. штук, а кількість зайнятих на тютюнових фабриках за цей час, за даними Держкомстату, зменшилося з 6156 до 4139 людей.
Зазначене зменшення виробництва сигарет було передусім зумовлено зменшенням споживання сигарет в Україні. Рівень споживання сигарет майже повністю визначається поширеністю щоденного куріння. За даними двох репрезентативних опитувань, проведених в Україні серед людей 18 років і старше Київським міжнародним інститутом соціології у травні та жовтні 2009 року, частка людей, які сказали, що вони курять щодня, зменшилася з 27,0% до 24,8%.
Ветуючи законопроект, Президент оперує даними про ціни та акцизи лише у Російській Федерації, до того ж нехтуючи той факт, що 6 листопада 2009 року Державна Дума РФ схвалила у першому читанні законопроект про підвищення з
1 січня 2010 року ставок акцизного збору на сигарети на 30%. Така орієнтація виключно на Росію є досить дивною, зважаючи на численні заяви Президента про інтеграцію України до Європейського Союзу.
Рада Європейського Союзу 10 листопада 2009 року ухвалила угоду про реформу тютюнових акцизів, яка передбачає збільшення мінімальної ставки акцизу на пачку з 20 сигарет з 1,28 євро (=15,4 гривні) до 1,8 євро (=21,6 гривні). В Україні нині ця ставка для сигарет з фільтром та без фільтру дорівнює лише відповідно 1 та 2 гривні.
Викликає подив, що Президент намагається зупинити процес наближення системи акцизного оподаткування України до норм Європейського Союзу. Це особливо дивно, враховуючи те, що протягом 2009 року ставки тютюнових акцизів істотно зросли у США, Литві, Білорусі, Ізраїлі та багатьох інших країнах. Лише за кілька останніх місяців про свої наміри підвищити ставки тютюнових акцизів заявили уряди Росії, Молдови, Грузії, Казахстану, Болгарії, Австралії, Латвії та Естонії. Зазначимо, що підвищення ставок акцизного збору в усіх країнах підтримує Міжнародний валютний фонд, наприклад, у Молдові зростання ставки акцизу на сигарети було однією з умов надання позики МВФ цій країні.
Коаліція громадських організацій та ініціатив «За вільну від тютюнового диму Україну» закликала Верховну Раду України проявити наполегливість у своєму рішенні зменшити поширеність куріння та забезпечити зростання доходів державного бюджету і якнайскоріше знову розглянути законопроект про підвищення ставок акцизного збору на тютюнові вироби.