Міністерство освіти і науки не схвалює позицію Ради ректорів щодо скасування пільг для переможців конкурсу Малої академії наук. Про це заявив заступник міністра освіти та науки Максим Стріха.
— І я, і міністр Іван Вакарчук — рішучі прибічники того, щоб переможці МАН мали шанс вступу до вузу і були прирівняні до тих категорій, які ми звикли називати пільговими, — сказав М. Стріха під час наради в Національній академії наук.
Нагадаємо, у нових умовах прийому до вищих навчальних закладів на 2010 рік такі пільги для юних науковців викреслили. Раніше в інтерв’ю «Голосу України» директор МАН Оксен Лісовий сказав, що практичного значення таке рішення не має, адже зрештою на пільговий вступ претендують лише переможці конкурсу-захисту наукових робіт МАН, а це — лише 100 дітей на всю Україну.
— Такий статус для МАНівців треба відновити, — погоджується і Максим Стріха. — Міністерство готове зробити це хоч завтра. Але є позиція Ради ректорів і їхні застереження.
Тим часом Міністерство освіти закінчило перевірку пільговиків, які цього року вже стали студентами вузів. Найбільші підозри викликали свіжі довідки про інвалідність, видані незадовго до вступу. Загалом перевірили 134 вузи, підпорядковані Міносвіти. З них до 61 закладу виникли зауваження.
— Матеріали перевірки і зауваження будуть передані Міністерству охорони здоров’я (висновки лікарсько-консультаційної комісії та медико-соціальної експертної комісії, довідки про хворобу під час тестування), управлінню зайнятості та соціальної політики (посвідчення інвалідів), до Пенсійного фонду та прокуратури (документи щодо стажу підземних робіт), — йдеться у повідомлення прес-служби МОН.
Також свою перевірку на правильність зарахування за сертифікатами наразі проводить український центр оцінювання якості освіти.
До слова, торік за порушення умов вступної кампанії шість вузів були позбавлені ліцензій, а результати перевірки ще тридцяти двох передано до правоохоронних органів.