Держава не виконує взятих на себе фінансових зобов’язань перед структурами, які експортують продукцію сільгоспвиробництва. Про це йшлося під час прес-конференції «Зерновий ринок України. Банальне неповернення ПДВ експортерам зерна і продуктів його переробки, чи багатомільярдні збитки для виробників?». Хоча нинішнього року зібрано і не найрекордніший з часів проголошення незалежності України врожай, за прогнозами Мінагрополітики, в обліковій вазі зерна буде близько 47 мільйонів тонн. Двадцять сім мільйонів потрібно для внутрішнього споживання. Отже, майже 20 мільйонів тонн можна сміливо продати за кордон. До того ж понад 9,5 мільйона тонн вирощеного на наших полях зерна нового врожаю вже експортовано.
Водночас, за словами президента Української зернової асоціації Володимира Клименка, питання з поверненням державою податку на додану вартість структурам, які постачають агропродукцію на зовнішні ринки, залишається відкритим. Сума боргу вже досягає 3,5 мільярда гривень. Від такого «партнерства», пояснювали учасники прес-конференції, потерпають насамперед виробники цієї сільгосппродукції. Неповернений ПДВ посередники змушені закладати в закупівельну ціну. От, мовляв, і програє виробник, якому за те саме зерно платять менше.
На всі спроби експортерів повернути борг державні чиновники відповідають одне: немає грошей у бюджеті. Хоча в уряді видали вже дві постанови, у лютому і вересні, які регламентують повернення боргу.
Щоправда, віддавати його мають намір не грошима, а тією ж сільгосппродукцією. Зокрема — пшеницею, яку свого часу скуповував Аграрний фонд, щоб убезпечити ринок від цінових стрибків.
Посередники вважають такі умови для себе невигідними. Не тільки тому, що для одержання боргу потрібно оббивати пороги офіційних кабінетів, починаючи з Мінагрополітики, казначейства і податкової й закінчуючи Агрофондом.
Головне — трейдери втрачають на різниці в ціні. Вартість, приміром, пшениці на внутрішньому ринку набагато нижча, ніж та, яку пропонують в Аграрному фонді, скаржаться експортери. До того ж схема повернення ПДВ зерном, здебільшого, існує тільки на папері. Тому, підкреслюють експортери, за такого підходу держави до ПДВ, насамперед, втрачатимуть сільгоспвиробники. Торгівці змушені будуть давати господарникам меншу ціну за вирощене. Зрештою, постраждають хлібороби й через подорожчання для трейдерів маркетингового ланцюжка. За словами Володимира Клименка, перевалка вантажів у Франції в портах коштує 4 долари за тонну, у нас — 20 доларів. Оформлення вивізних документів в Україні — також недешеве задоволення.
За оцінками, що пролунали під час прес-конференції, через подорожчання маркетингового ланцюжка й комплекс проблем із ПДВ закупівельні ціни впадуть на 20 відсотків, а виробники зерна й олійних культур можуть втратити під час реалізації врожаю-2009 близько 10 мільярдів гривень.
Хоча варто зазначити: багато хто з керівників господарств саме зерноторговців звинувачує у навмисному заниженні ціни на вирощене. Причому відбувається це незалежно від того, повертається ПДВ чи ні.
 
Фото Павла БАГМУТА (Укрінформ).