Останнім часом через постійне недофінансування Київський центр соціальної адаптації престарілих, інвалідів та осіб, що не мають постійного місця проживання, не може в повному обсязі виконувати покладені на нього завдання. Водночас, замість допомогти, головне управління соціального захисту населення КМДА надсилає в установу численні перевірки. Наслідком однієї з таких перевірок стало звільнення директора центру Олександра Філіпповича. Він вважає своє усунення з посади незаконним і збирається йти до суду.
Підставою для звільнення О. Філіпповича послужив акт останньої перевірки стану готовності центру до осінньо-зимового періоду 2009—2010 років. Здійснювали перевірку згідно з наказом головного управління соціального захисту населення КМДА за номером 415 від 30 вересня 2009 року. Вже 7 жовтня було складено акт, у якому йдеться:
«В ході перевірки виявлено наступне:
проведено косметичний ремонт овочесховища;
замінено запірну арматуру на артсвердловині № 1;
проведено заміну стояка водопостачання та умивальників на лівому крилі корпусу № 1;
очищено та відремонтовано оглядові колодязі;
пофарбовано та утеплено труби на каналізаційно-насосній станції № 1;
здійснено частковий ремонт вікон та дверей у житлових приміщеннях та їдальні;
проведено часткову заміну та ремонт електропроводки і світильників;
зроблено ремонт дизель-генератора, косметичний ремонт у котельній та теплотрас.
технічний стан котельні задовільний, але не створено запас пічного палива на період опалювального сезону.
Заготівля овочів на зимовий період здійснена частково, але поставки тривають згідно з укладеними договорами».
Одне слово, уважний читач може легко зрозуміти, що з усіх перелічених пунктів найбільшим недоліком, що його виявили перевіряльники, була відсутність запасу пічного палива.
Далі в акті сказано також, що «не придбано через відсутність фінансування: паливно-мастильні матеріали; м’який інвентар; теплий одяг та взуття; миючі засоби та засоби особистої гігієни, медикаменти» тощо. Знову ж таки можна легко помітити фразу «через відсутність фінансування». Дана перевірка також виявила непогашену заборгованість за енергоносії в сумі 438,4 тис. гривень і за ремонт дизель-генератора в сумі 13,4 тис. гривень.
Водночас, як стверджують у центрі, ці недоліки в роботі, а також певна заборгованість саме тому і виникли, що останніми роками центр фінансується за залишковим принципом, про що його керівництво неодноразово ставило до відома в. о. начальника головного управління соціального захисту населення м. Києва Костюренко Тетяну Миколаївну. Так, ще 26 травня 2009 року на її ім’я центр надсилає листа, в якому викладає свої проблеми і надає інформацію про фінансове становище та стан кредиторської заборгованості закладу. З даного документа видно, що, приміром, на господарський інвентар на 2009 рік центрові, на утриманні якого постійно перебуває близько сотні людей, а ще сімдесят приходять періодично, не виділено жодної копійки, в пункті «медикаменти» стоїть мізерна сума. Як зазначає Олександр Філіппович, медикаментів узагалі не вдалося придбати, оскільки на ці кошти було закуплено засоби від педикульозу та дезинфікуючі. І пояснює, що обслуговують тут досить специфічний контингент. До того ж центр не є закритим закладом, і люди весь час мігрують. Тому без цих засобів тут просто не обійтися, а відповідної статті видатків на це взагалі немає. Дуже складна ситуація і з мийними засобами. Одне слово, уже тривалий час тут вистачає грошей хіба що на зарплати персоналові та харчування.
Що ж стосується свого звільнення, то Олександр Філіппович стверджує, що підстав для цього не було. По-перше, на момент звільнення він перебував на лікарняному, а по-друге, це суперечить пункту 5.1 положення про Київський центр соціальної адаптації. Там, зокрема, сказано, що «очолює Центр директор, який призначається і звільняється з посади начальником головного управління за погодженням із заступником міністра Міністерства праці та соціальної політики України, а також із заступником голови Київської міської державної адміністрації відповідно до розподілу обов’язків». У наказі ж про звільнення підставою є лише доповідна записка завідувача сектору по роботі з бездомними громадянами Головного управління Лапаненка О. Ю., який здійснював останню перевірку закладу (і, до речі, грубих порушень не виявив), та погодження першого заступника голови Київської міськдержадміністрації 
І. Кільчицької. У наказі немає погодження із заступником міністра соціальної політики та праці.
— Відсутність керівника та невизначеність центру може призвести до загострення санітарно-епідемічної ситуації, паралізувати роботу закладу та погіршити відносини з місцевими органами влади та з місцевими мешканцями (центр розташований у селі Ясногородка Вишгородського району. — М. К.), — каже головний бухгалтер закладу, а віднедавна й виконувач обов’язків директора Наталя Іващенко. — Адже звільнення проблему не вирішує, тут потрібна взаємодія і належне фінансування. Інакше єдиний такого профілю центр може бути знищений, а його підопічні й персонал опиняться на вулиці.