У центрі Коростеня відкрили пам’ятний знак на честь 420-ї річниці надання місту Магдебурзького права. Цим пошановано одну з найважливіших основ демократії — місцеве самоврядування, історія якого тут розпочалася в шістнадцятому столітті. Встановленню знака передувала велика пошукова робота. Спочатку зробили запити до Польщі, потім до Росії, де в Державному архіві древніх актів і було знайдено історичний документ.
З’ясувалося, що 1570 року Прокопій Мержевецький, який був тоді головою Іскоростеня, подав прохання до Великого князівства Литовського про надання містечку Магдебурзького права. Литовський князь Сигізмунд ІІІ скріпив документ про це печаткою та підписом 21 травня 1589 року.
Коростенця Володимира Козиренка, який є автором творчого втілення ідеї вшанування події давнього минулого, нагороджено відзнакою «За заслуги перед містом». За науково-дослідницьку діяльність відзначено директора Коростенського краєзнавчого музею Володимира Польгуя, а за особливий вклад у створення пам’ятного знака — приватного підприємця Андрія Вільчинського.
Відзнаки отримали й старшокласники, які вийшли переможцями міського конкурсу учнівських робіт, присвяченого впровадженню Магдебурзького права в Україні, та вчителі — за формування активної життєвої позиції підростаючого покоління, залучення його до суспільного життя.
На знімку: міський голова Коростеня Володимир Москаленко під час відкриття пам’ятного знака.
Фото прес-служби Коростенської міськради.