Биринське відділення зв’язку Корюківського ЦПЗ № 4 уже не один рік лідирує в Україні з організації передплати на газету «Голос України». А тому й займає призові місця у конкурсі «Голос України» — в кожну родину». Ось і цьогоріч у не дуже великих селах Бирине та Прокопівка, у яких проживає до 800 жителів, її передплачено 100 примірників. На 2010 рік більш як 30 читачів поновили передплату. Інші збираються це зробити у найближчі тижні.

 

— Дуже, дуже сумлінні наші листоноші, — каже про працівниць Биринського відділення зв’язку Сталіна Григорівна Савіна, яка уже давно з чоловіком передплачують «Голос України». — Вчасно доставляють вашу газету, пенсію. Ввічливі, привітні.

— «Голос України» — наша улюблена газета ось уже багато років, — зазначає працівниця ветлікарні Тетяна Пархоменко.

... Завідує поштовим відділенням у Бирине Новгород-Сіверського району уже 30 (!!!) років Надія Здоровець. Їй сільська поштова служба фактично «перепала» від батька, Івана Редкача, котрий очолював місцеве відділення 14 років. Його дочка прийшла працювати на пошту одразу після школи. Після батька, який вийшов на пенсію, начальниками відділення зв’язку побули недовгий час дві людини. Але через певні причини залишили цю роботу. Тож молоду дівчину невдовзі призначили керівником відділення зв’язку. У Новгород-Сіверському райвузлі зв’язку сподівалися, що дочка не осоромить ім’я батька і їх не підведе. Було складно. Адже це і відповідальність за матеріальні цінності, і за пенсії тощо. Доля склалася так, що на цій посаді уже тримається три десятиріччя.

У поштовому відділенні злагоджений колектив. Листоношею Федір Гальонко працює уже 14 років. Хоча він займає ніби й «жіночу» на селі посаду, але це не зовсім так. Без Федора Миколайовича важко обійтися, особливо весною, коли розливається Десна, і Бирине на місяць-два залишається відірваним від райцентру. Тоді чоловік одягає спеціальний гумовий одяг і, долаючи у ньому затоплені місця, дістається до переправи, забирає у двох мішках пресу. Так би мовити, усе це на плечах переносить у сухе місце. А потім мотоциклом доставляє вантаж у Бирине (село за 10 кілометрів від переправи. — Авт.). Саме завдяки йому люди вчасно отримують газети, листи, пенсію. Обслуговує він і віддалене на шість кілометрів село Прокопівку.

Активно займаються передплатою листоноші Олена Іпатко, Людмила Костир. Одне слово, жінки агітують сільчан побільше передплачувати різних газет, у тому числі й «Голос України», аби у них була робота.

Справді, якщо впаде передплата, фінансові можливості відділення зв’язку значно поменшають. Займаються його працівники, аби вижити у кризових реаліях, активно й торгівлею. Доставляють хворим пенсіонерам найнеобхідніші продукти, пральний порошок тощо. Поштовий «магазин» дає щомісяця 3500—4000 гривень виручки.

 

Новгород-Сіверський район Чернігівської області.

На знімку: колектив биринських поштовиків з подарунками від редакції за перемогу в конкурсі «Голос України» — у кожну родину». У центрі — керівник відділення Н. Здоровець.

Фото автора.