У акваторію порту «Южний» зайшов балкер «Australіa» (під ліберійським прапором). Довжина цього велетня — 303 м, ширина — 46 м, дедвейт — 174 тисячі тонн. Такий візитер тут з’явився вперше в історії порту.
Проведення балкера каналом та постановка до причалу здійснювалися буксирами портового флоту. До прийому вантажного судна таких розмірів служби порту були готові, тому операцію було проведено у звичайному режимі.
Передбачається, що судно завантажать до максимально можливої в порту осадки — більше 14 м. «Australіa» візьме на борт 124 тис. тонн залізорудного концентрату. Вперше біля причалу «Южного» на одне судно буде «закинуто» таку кількість вантажу. Після цього «Australіa» вирушить до Керчі для дозавантаження.
Начальник порту Юрій Крук повідомив, що спеціалісти підприємства розробляють можливість дозавантаження суден з осадкою більше 18 м на власному рейді з використанням плавкранів та плавучих перевантажувачів. «Можливість здійснювати вантажні операції на рейді порту дасть нові перспективи, зокрема ми зможемо збільшити показники з вантажопереробки. Крім того, це ще один крок до збільшення привабливості порту», — підкреслив Ю. Крук.  
 
Одеса.
На знімку: уперше в історії в акваторію порту «Южний» зайшов балкар «Australіa», який візьме на борт одразу 124 тисячі тонн залізорудного концентрату.
Фото Андрія Нестеренка.