Чергове виїзне засідання координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові Кіровоградської обласної ради пройшло в Новоукраїнському районі.
Голова районної ради Валерій Савченко розповів колегам про роботу органів самоврядування, а перший заступник голови районної державної адміністрації Олександр Дерій аргументовано, на прикладах — про тісну співпрацю виконавчої влади й лідерів місцевої громади.
Гості району ознайомилися з роботою Новоукраїнського комбінату хлібопродуктів (генеральний директор Володимир Гулавський), де, крім відвідування цехів і лабораторій сучасного переробного підприємства, із задоволенням дегустували його смачну продукцію, що давно завоювала не тільки українські, а й зарубіжні споживчі ринки.
Володимир Гулавський, генеральний директор Новоукраїнського комбінату хлібопродуктів:
— Філософію діяльності Новоукраїнського комбінату хлібопродуктів можна охарактеризувати одним принципом: «Не нашкодь!». Ми намагаємося розробити таку технологію виробництва харчових продуктів, яка дозволяє задовольнити вибагливих споживачів, але при цьому максимально зберегти суть природи. Принцип «Не нашкодь!» ми пропонуємо використати всім — і нашим постачальникам, і торговельним партнерам, і навіть конкурентам...
Новоукраїнський комбінат хлібопродуктів — провідне підприємство зернопереробної галузі країни. 110-річний час його існування — це шлях перетворення млина заможного купця на розвинену мережу зерноприймальних споруд і заводів із виробництва круп’яних виробів та комбікормів. Гордість підприємства — зернові пластівці та мюслі, які виготовляються з високоякісної сировини за прогресивними технологіями на сучасному обладнанні й не мають аналогів в Україні. Щорічно асортимент знаменитого «Геркулесу» поновлюється. Головні переваги продукції — натуральність (збереженість природної цілісності продуктів переробки), біологічна цінність, легкозасвоюваність, унікальні смакові та лікувальні якості, швидкість і різноманітність у приготуванні, доступність у придбанні.
Побували керівники представницьких органів районів і на кар’єрах ТОВ «Єврощебінь» та ЗАТ «Капустянський граніт» — основних бюджетоутворюючих підприємствах Новоукраїнщини.
Товариство з обмеженою відповідальністю «Єврощебінь» засноване в 2007 р. на території Горіхівського гранітного кар’єру. Виробляє щебінь кубовидної форми для будівельних та дорожніх робіт.
Підприємство створило для мешканців району кілька десятків  робочих місць та забезпечує високі стабільні відрахування податків до місцевого бюджету.
Продукція ЗАТ «Капустянський граніт» неодноразово здобувала високу оцінку на багатьох міжнародних виставках. Підтвердження — Золота зірка якості та золота Ніка (Франція) і золотий знак якості міжнародної виставки каменеобробки. В своїй структурі має Капустянське, Горіхівське і Ташлицьке гранітні родовища та каменеобробний завод із переробки декоративного граніту в Олександрії. За рік видобуто близько восьми тисяч кубічних метрів червоного граніту, який користується нині особливим попитом не лише в Україні. Сімдесят відсотків продукції ЗАТ «Капустянський граніт» йде на експорт.
Факт
Із червоного граніту Капустянського родовища виготовлено пам’ятник Невідомому солдату, пам’ятник Перемоги на Поклонній горі в Москві, пам’ятник полководцю Жукову... Використовувався він і під час будівництва Московського метрополітену та набережної Неви в Санкт-Петербурзі.
У селі Комишуватому гості району поклали квіти до бюста видатного хлібороба двічі Героя Соціалістичної Праці Олександра Гіталова і відвідали Музей трудової слави.
Щороку в Комишуватому, в Музеї трудової слави, відбувається вручення обласної премії імені Олександра Гіталова кращим хліборобам Кіровоградщини. А нещодавно обласна рада виступила з ініціативою про переведення обласної премії у ранг загальнодержавної.
Також учасники поїздки ознайомилися із умовами лікування та відпочинку в лісовій перлині степового краю — санаторії «Гусарське урочище». З 1989 р. тут успішно лікують захворювання органів дихання, шлунково-кишкового тракту, суглобів, хребта, нирок, периферичної нервової та серцево-судинної систем. Допомагає у цьому мінеральна вода «Гусарське урочище», яка занесена до кадастру мінеральних вод України і є перевіреним високоефективним засобом для лікування різних захворювань.
Під час засідання ради розглянули цілу низку важливих для розвитку області питань. Зокрема — про виконання інвестиційних зобов’язань суб’єктами господарювання, що отримують спеціальні дозволи для видобутку корисних копалин, та про розвиткок і підвищення якості поштового зв’язку.
На знімку: представники місцевого самоврядування в лабораторії Новоукраїнського комбінату хлібопродуктів (на задньому плані посередині — голова Кіровоградської обласної ради Микола Сухомлин).
Фото автора.