Рівень захворюваності на грип та ГРЗ по всій країні за останні кілька днів зріс удвічі. На цьому, відкриваючи засідання уряду, наголосила Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко.
«У понеділок, на початку тижня, ми спостерігали зменшення захворюваності на грип. Але сьогодні ми бачимо, що цей оптимізм був завчасно висловлений. Тільки за останні два дні в нас знову вдвічі підвищилася кількість хворих за добу й досягла 90 тисяч на 10 листопада», — сказала прем’єр. «Це загрозлива динаміка, яка потребує більш активного втручання», — наголосила вона.
За словами глави уряду, на засіданні мають бути ухвалені 10 нормативно-правових актів, присвячених боротьбі з епідемією та реформуванню системи функціонування охорони здоров’я. Зокрема, щодо створення мережі державних аптек на території лікувально-профілактичних закладів та повернення до практики отримання ліків за рецептами.
Крім того, уряд ухвалить рішення про оплату праці медичним працівникам за відпрацьовані понаднормові години та підвищену ефективність праці в період епідемії і розгляне питання щодо повноцінної оплати роботи працівників освіти, яким у деяких регіонах України під час тритижневого карантину зменшили зарплату. А також розробить спеціальну процедуру стосовно безплатного забезпечення громадян України марлевими масками й розгляне законопроект про заборону реклами лікарських засобів.
«Ці десять рішень суттєвим чином посилюватимуть державну систему охорони здоров’я та можливості уряду в боротьбі з інфекцією», — наголосила Юлія Тимошенко.
Водночас виконуючий обов’язки міністра фінансів Ігор Уманський прокоментував ситуацію навколо нових соціальних стандартів. За його словами, уряд виконуватиме закон про нові соцстандарти, розрахунки зарплат і пенсій проводитимуться з урахуванням збільшення їх мінімальних розмірів. Але в державному бюджеті на 2009 рік не передбачена їх виплата в повному обсязі, сказав він.
«Додаткові витрати, які матимуть місце у зв’язку з ухваленням цього закону, не враховані в законі, підписаному Президентом. Після набуття чинності законом із першого листопада в нас виникають зобов’язання ці доплати робити, водночас змінами до держбюджету вони, на жаль, не передбачені», — роз’яснив урядовець. Водночас, як повідомляє УНІАН, І. Уманський зазначив, що для виплати підвищених зарплат і пенсій можуть бути використані кошти МВФ — за згодою фонду.
На знімку: Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко та Перший віце-прем’єр-міністр України, голова Державної надзвичайної протиепідемічної комісії при Кабінеті Міністрів України Олександр Турчинов під час засідання Кабінету Міністрів України.
Фото Олександра ПРОКОПЕНКА (Укрінформ).