Для міста Зоринська на Луганщині Володимир Литвин не був гостем. Голова Верховної Ради відвідав місто на запрошення місцевої влади. Певний час тому міський голова Зоринська Микола Козюбердін розіслав запрошення всім кандидатам у Президенти України взяти участь у дискусії з проблем прав громадян у сфері праці. Ці питання постійно порушує Конфедерація вільних профспілок Луганської області. Поки що на запрошення Зоринська оперативно відгукнувся лише Володимир Литвин.
На зустріч із Головою Верховної Ради прийшли люди, котрі пережили останніми роками великі потрясіння, пов’язані з реструктуризацією вугільної галузі. Відсутність роботи, тепла, водопостачання, соціальних гарантій зробили Зоринськ заручником непродуманої політики держави. Місто досі не втратило статус депресивної території. Незважаючи на те, що останнім часом єдине бюджетонаповнювальне підприємство міста — шахта «Ніканор-Нова» нарешті почала працювати стабільно, комунальні та побутові проблеми Зоринська дотепер не вирішено. Шахтарі запитують: чому вони не заробляють стільки, щоб вистачило на гідне життя? Однозначної відповіді на це запитання немає. Тому Володимир Литвин намагався пояснити людям так, щоб вони зрозуміли.
Зустріч проходила на відкритій території — біля Будинку культури Зоринська. Судячи з усього, у людей накопичилося безліч питань до керівника вищого законодавчого органу. Зокрема, розмову вели про роль місцевих органів влади, про зміну підходів до формування бюджетів всіх рівнів, про можливі зміни в кодексі ЖКГ, про ефективність роботи народних депутатів. Тут люди дали вихід своїм емоціям і гаряче підтримали Голову Верховної Ради в тім, що кожний народний депутат має звітувати про свою діяльність перед виборцями кожні півроку, і люди повинні дати оцінку його праці. «А в нас як: хто раніше встав — того і чоботи», — образно сказав глава парламенту.
Володимир Литвин (єдиний з керівників держави) відвідав меморіальний музей у селі Олексіївка автора першого «Словника української мови» Бориса Грінченка. Для музею це було знаменним, оскільки цього року відзначається 100 років від дня виходу словника й 130 років Олексіївській школі, у якій працював Б. Грінченко і яку заснувала просвітителька того часу Христина Алчевська.
Фото автора.