Інфляція у серпні виявиться меншою, ніж у липні, головно завдяки помірнішим цінам на продовольчі товари й відносній стабільності гривні проти долара США. Водночас на активне пожвавлення внутрішнього попиту сподіватися не варто, оскільки його й надалі гальмуватимуть адміністративні обмеження та низький рівень доходів населення. Доволі високий загальний ціновий рівень на продовольчому ринку заступатиме поточне подешевшення певних груп товарів.

Бензин — літр А-95 залишиться у цінах липня, літр дизпального подорожчає на 15—50 копійок (тут і надалі йтиметься винятково про середні ціни).

Знижувальний тренд на європейському ринку і відносна стабільність на валютному врівноважать ціни на нафтопродукти. На мій погляд, ризики, пов’язані зі скороченням імпортних надходжень з Білорусі або незавантаженням Кременчуцького НПЗ через перекрите російське джерело нафти, перебільшені.

Борошно: кілограм пшеничного борошна вищого ґатунку подорожчає на 0,30—0,50 гривні, борошно першого сорту залишиться у цінах липня.

Незначне подорожчання зумовлять спекулятивні коливання.

Крупи — подорожчають на 1—1,5 відсотка.

Результат спричинить низький рівень світових цін на зерно пшениці, кукурудзи і сою, зумовлений добротною пропозицією, очікуванням зростання агровиробництва і збільшенням пропозиції. А також — особливостями поточного періоду, пов’язаними з переробкою і заготівлею круп’яної продукції.

Хліб — подорожчає на 1—1,5 відсотка.

Собівартість хліба зростатиме почасти за рахунок високих тарифів на електроенергію, але цього виявиться замало для більш істотного подорожчання.

Овочі, фрукти — подешевшають на 8—10 відсотків.

У серпні варто очікувати на просідання роздрібних цін під тиском щедрої пропозиції овочів та фруктів, активізації ярмаркової торгівлі, ініціаторами якої стануть фермерські господарства.

М’ясо: свинина залишиться у цінах липня, кілограм яловичини подорожчає на 3—5 гривень, курятини — на 1—3 гривні.

Пропозиція м’ясного ряду здивує своєю щедрістю, оскільки певне скорочення експортних поставок посилює пропозицію регіональних ринків, бо ціни на фуражні зернові низькі.

Молоко, молокопродукти — подешевшають на 3—5 відсотків.

На мій погляд, найвиразніше тенденція до подешевшення молока і молокопродуктів заявить про себе в серпні, на що вказують закупівельні ціни і готовність переробників нарощувати виробництво.

Олія (соняшникова) — залишиться у цінах липня.

Результат зумовлять стійкий попит на олію і задовільна пропозиція. Попри те, що низка масложирових компаній оголошували про призупинення виробництва через бойові дії на сході країни, насиченість ринку свідчить про відсутність економічних передумов до подорожчання.

Цукор — кілограм солодкого піску подорожчає на 1—1,20 гривні.

До початку нового сезону цукроваріння ціни на солодкі кристали зростатимуть через подорожчання собівартості (передусім вартості газу) і обмежену пропозицію на ринку.

Алкоголь: 0,5 л горілки подорожчає на 3—5 гривень, 0,7 л коньяку — на 8—10 гривень, 0,7 л натурального вина — на 7—10 гривень.

Підвищувальний тренд головно зумовить динаміка підняття мінімальних цін на алкогольні вироби і розширення підакцизної групи товарів.

Ліки — подорожчають на 5—8  відсотків.

Результат спричинить згубне зволікання МОЗ України з організацією тендерів на закупівлю медпрепаратів за спеціальними державними програмами, у тім числі, медичних імунологічних препаратів (вакцин), а як наслідок — недостатня пропозиція на ринку.

Житлово-комунальні послуги — подорожчають на 10—12 відсотків.

Я вважаю, що абонентська плата за комунальні послуги зростатиме нерівномірно до початку опалювального сезону.

Транспортні послуги — подорожчають на 3—5 відсотків.

Результат забезпечать переважно зміни на залізничному і в комунальному транспорті.

Туристичні послуги — подорожчають на 5—7 відсотків, на 32—33 — рік до року.

Туристичні послуги подорожчають на тлі помірнішого, ніж торік, попиту на курорти України і навпаки — активнішого попиту на курорти європейських та екзотичних країн.

Готівковий курс $ — зросте на купівлі і продажу в середньому на 0,10—0,15 гривні, безготІвковий курс — на 0,30—0,50 гривні.

Серпневу динаміку валютного курсу визначатиме низька ділова активність і наявність чистої пропозиції твердої валюти на ринку.

ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ

Міністерство аграрної політики й продовольства повідомило про прийняття урядом стратегічного рішення щодо забезпечення природним газом у необхідних обсягах усіх сільськогосподарських підприємств і виробників продуктів харчування. Гарантоване забезпечення обіцяно переробним і заготівельним галузям зернових, виробництва цукру, птахівництва, тваринництва тощо. Це свого роду гарантія сталого розвитку сільгоспвиробництва, формування достатньої пропозиції на внутрішньому ринку і забезпечення належних обсягів експорту сільськосподарської продукції, а відтак — і прийнятної цінової динаміки.

ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ

Федеральна служба з ветеринарного і фітосанітарного контролю Росії знову висуває претензії до української продукції рослинництва. Россільгоспнагляд і Росспоживнагляд, як можуть, обмежують взаємну торгівлю: на сьогодні в РФ під надуманими приводами заборонено ввезення української свинини і продуктів із неї, істотно обмежено імпорт з української території молочної продукції, кондитерських виробів, картоплі. Зважаючи на агресивні дії, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк закликав підприємців бути готовими до повного обмеження торгівлі з РФ у двосторонньому форматі. В такому випадку постраждають обидва споживчі ринки, але російські втрати будуть набагато дошкульніші за українські.

ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ

Сказане, втім, не стосується регіонів, охоплених військовими деструктивними діями. Захоплення терористами приміщень Вуглегірського комбікормового заводу агрохолдингу «Авангард», що в Артемівському районі на Донеччині, загрожує не тільки безробіттям трьох тисяч чоловік, а й зривом поставок на птахофабрики одразу кількох областей — Донецької, Луганської, Харківської.

ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ

Динаміка макроекономічних та монетарних показників свідчить про приріст індексу споживчих цін у річному вимірі (до 12 відсотків у червні проти 0,5 — у січні). Зростання загального рівня споживчих цін формує певні девальваційні очікування, однак, як на мене, це закономірно з огляду на виконання програми «стенд бай». Суттєвого зміцнення гривні проти долара США очікувати не варто, поки не вщухла воєнно-політична нестабільність на сході країни.