На сумських ринках малозабезпеченим та пенсіонерам через вбивчі ціни, виставлені на прилавках, залишається хіба що лише гуляти та облизуватися. Від ціни на лимони у покупців навіть у спеку мороз пробирає, а по серцю оскомина тарахкає: за ці «вітаміни» правлять, як за золоті — 35—40 гривень за кілограм. Духмяні персики — 20—26 гривень; ні, трапляються і за 16 гривень, але такі зморщені й «покалічені» — страшно навіть дивитися, не те що до рук брати. З овочів у базарних ятках більш-менш доступні лише помідори — 6—7 гривень за кілограм. Кажуть, що кримські, однак малоймовірно: всі такі миршаві й непоказні, що ноги самі несуть на стихійний базар, де місцеві «мічурінці» торгують власною городиною. Тут є все, чого душа забажає — соковите, налите, рум’яне.
— Налітай, не зівай, гаманець свій відкривай, — зазиває густим тенором молодиця років 40, така ж налита і рум’яна, як і її городина на імпровізованому на асфальті прилавку. — Ціна смішна: помідори — 14, огірки — 5—6, баклажани — 7 гривень.
Через «смішну» ціну замість узяти повноцінний вітамінний набір, трохи «вщипнув» помідорчиків, огірків, кабачків побільше — по 2 гривні за кілограм, придавив це недорогою спаржею та кількома пучками укропу (також кусається «злидень» — по 2 гривні за пучок, якого в руках не видно).
Яйця, майже як узимку — 9,5—11,3 гривні за десяток. Ні, розміром з голуб’ячі віддають за 6 гривень, але ті яйця, що слону дробина.
Слабонервовим, аби не заробити інфаркту, взагалі рекомендую обходити м’ясний павільйон десятою дорогою. Кілограм яловичини — 65-70 гривень, свинини — 55—65. У молочному — та сама картина. Попри сезон, молочниці деруть за 400-грамову грудочку сиру 15—16 гривень. Поткнувся у магазин, а там аналогічна «радість»: 200-грамова пачка сиру 10-відсоткової жирності тягне майже на 12 гривень, літр молока коливається у межах 9,3—10 гривень.
Обурений, знервований я «попаняв» після ринкового «моціону»... до аптеки по валідол, щоб трохи заспокоїти серце. Однак... Фармація — ось царство доморощених українських гобсеків. Лише кілька прикладів: есенціалє форте за якісь півроку подорожчав майже втричі, захвалений рекламою хондроксит підстрибнув у 2,3 разу, валідол і той зріс удвічі...
Заспокійливого, звісно, забув купити. Добре, що вдома віднайшлася пластинка. Взяв під язика, і полегшало...
Сумська область.