Столичний парк культури та відпочинку Гідропарк — рекреаційна зона, де заборонено зводити капітальні споруди. Тим часом вона нахабно й безсоромно забудовується численними ресторанами, ігровими залами, розважальними центрами. У «Голосі України» про ці та інші неподобства  впродовж останнього року надруковано низку критичних кореспонденцій, а про вжиття заходів редакція просила повідомити керівників установ і відомств, відповідальних за порушення законодавства.

 

Незаконне будівництво триває

Кореспонденцію, в якій ішлося про забудову біля озера Берізка, редакція надіслала також в управління державного архітектурно-будівельного контролю КМДА. Звідти надійшла відповідь за підписом голови комісії з припинення діяльності цього органу В. Бута, який повідомляє, що він ліквідується — без зазначення правонаступника. Пан Бут пише, що «всі документи були нелегітимно вилучені», в тому числі й результати перевірки спорудження котеджів біля озера Берізка. Але він надсилає редакції дані перевірки цього будівництва, яку співробітники управління здійснили торік. Акти про це були надіслані прокурору Києва Є. М. Блажківському (14.07.08) та начальнику головного управління земельних ресурсів КМДА Ю. П. Кулаківському (27.05.08).

Документ надзвичайно цікавий: «Повідомляємо, що на території парку культури та відпочинку «Гідропарк» біля озера Берізка виявлено будівництво шести одноповерхових будинків котеджного типу, чотири з яких — з мансардним поверхом. Вони розміщені в охоронній зоні, а будівництво ще одного розпочато безпосередньо біля урізу води. Споруджуються також тимчасові приміщення. Є ознаки самовільного захоплення земельної ділянки рекреаційного, суспільного призначення (приблизно 30 тис. кв. м).

Вважаємо, що самочинно споруджені будівлі підлягають знесенню, земельна ділянка — звільненню відповідно до ст. 212 Земельного кодексу та ст. 376 Цивільного кодексу України. Пропонуємо розглянути виявлені правопорушення, в т. ч. питання про самовільне захоплення земельної ділянки рекреаційного, суспільного призначення і її незаконної забудови, порушення земельного та містобудівного законодавства та вжити заходи прокурорського реагування, а також дати оцінку незаконним діям осіб, які організували та здійснюють будівництво. Начальник управління державного архітектурно-будівельного контролю О. Ребицький».

Отака свобода...

Прикмета української демократії з її свободою слова: посадові особи звернення газети або ігнорують, або відбуваються відписками з набором бюрократичних штампів. Переконатися в цьому можна, приміром, на прикладі проблем, порушених у кількох кореспонденціях «Голосу України», щодо розгляду яких редакція зверталася до Генеральної прокуратури України.

Ми писали, зокрема, про незаконність забудови Гідропарку різноманітними закладами громадського харчування і розважальними центрами. А також триповерхового будинку невідомого призначення. Крім того, йшлося про те, що у наймальовничішому куточку парку, на березі озера Берізка, з’явилися котеджні добротні зруби.

З’ясувати, хто облаштовує для себе персональну «базу відпочинку» на частині території Гідропарку, що підпорядкована комунальному підприємству «Плесо», не вдалося. Колишній керівник «Плеса», нещодавно звільнений Ігор Смикун спочатку сказав, що це — підприємство з благоустрою, яке забудовується на цілком законних підставах. І порадив: «Не зачіпайте цей об’єкт! Це співробітники Генеральної прокуратури тут обживаються, маючи всі дозволи на забудову». Але які можуть бути дозволи там, де їх у природі не повинно бути: закон забороняє капітальну забудову у прибережній смузі. Написавши про це в одній з кореспонденцій, редакція заздалегідь вибачилася перед колективом правоохоронного органу за можливий наклеп, і надіслала її на розгляд.

Про вжиті заходи «реагування»

Спочатку редакція одержала відповідь: «Прокуратура міста Києва. Головному редактору газети «Голос України» А. Горлову. Направляю для організації перевірки звернення головного редактора газети «Голос України» А. Горлова щодо законності будівництва в парку культури та відпочинку «Гідропарк» та з інших питань. Про результати перевірки та вжиті, за наявності підстав, заходи реагування прошу поінформувати заявника у встановлений законом строк. Начальник відділу нагляду за дотриманням природоохоронного законодавства, старший радник юстиції М. Куліковський».

Чи не дивно: у кореспонденції, серед іншого, ішлося й про конкретне: який стосунок до котеджів біля озера Берізка мають співробітники Генеральної прокуратури, а керівник відділу з нагляду за дотриманням природоохоронного законодавства пропонує відповісти на це запитання... прокуратуру міста?

І редакція одержала листа з прокуратури Києва: «Головному редактору газети «Голос України» Горлову А. Ф. Прокуратурою міста Києва Ваше звернення щодо законності використання земельної ділянки біля озера Берізка на території парку «Гідропарк» розглянуто. За результатами перевірки щодо використання земельної ділянки та проведення гідротехнічних робіт на території парку культури та відпочинку «Гідропарк» біля озера Берізка Дніпровським РУ ГУ МВС України у місті Києві 13.08.09 на підставі п. 2 ст. 6 КПК України винесено постанову про відмову в порушенні кримінальної справи відносно ТОВ «Форест-парк прем’єр». Заступник прокурора В. Безкоровайний» (на знімку).

Чому вони дозволяють собі з нас знущатися

Ну хіба не знущання над суспільством — отака відповідь заступника прокурора міста В. Безкоровайного — про бузину на городі? Втім, і ніяка відповідь — теж до певної міри відповідь. Принаймні офіційна особа, заступник прокурора міста В. Безкоровайний повідомив, хто саме порушує закон «біля озера Берізка»: ТОВ «Форест-парк прем’єр», про що редакції досі не було відомо. І ми не запитували, порушено чи ні кримінальну справу проти цього підприємства. Редакція хоче знати: «На якій підставі ТОВ «Форест-парк прем’єр» забудовує котеджами (на знімку внизу) територію біля озера Берізка в Гідропарку та хто замовник цього будівництва? 

Редакція також вимагає відповіді й на інші запитання, порушені у її критичних кореспонденціях, які прокуратура міста має. Зокрема, що за таємнича споруда зводиться в парку буквально на газоні та тротуарі поряд зі станцією метро «Гідропарк» (на знімку вгорі)

До редакції надійшла також відповідь з комунального підприємства «Плесо», де відтепер новий керівник: «Згідно з розпорядженнями КМДА від 22.10.07 та від 25.02 09 з ТОВ «Форест-парк прем’єр» 30.04.09 укладена інвестиційна угода, за якою територія навколо озера Берізка в Гідропарку надана для благоустрою та облаштування в довгострокове користування. Найбільш повну інформацію кореспондентам видання нададуть керівники ТОВ «Форест-парк прем’єр», що несуть відповідальність за свої дії відповідно до чинного законодавства і у випадку порушення мають відповідати у встановленому законодавством порядку. Генеральний директор Є. Анісімов».

Замість післямови 

Я розмовляла з деякими учасниками цієї історії, щоправда, «не для преси», тому називати імена не можу. Всі вони цілком згодні, що забудова біля озера Берізка — не лише неподобство, а й нахабний злочин. Але люди, які влаштовують собі персональну базу відпочинку, — або високопосадовці, або мають таких само покровителів. Для них законів в Україні не існує? Інакше, як міг би з’явитися документ, на котрий посилається керівник комунального підприємства «Плесо»? Для якого саме «благоустрою та довгострокового користування» КМДА надала ТОВ «Форест-парк прем’єр», а головне — на яких підставах — шмат парку, що законодавством України взагалі заборонено? 

І насамкінець. Люди, з якими я розмовляла про це будівництво, дивувалися: «Це така дрібниця, порівнюючи з безладом, що коїться у країні, що не варто про це й говорити!» Дрібниця?