Футбол. В ці дні збірна України готується до матчів плей-оф за вихід до фінальної частини чемпіонату світу-2010 на базі київського «Динамо». Там позавчора тренер нашої команди Олексій МихайлиЧенко (на знімку) спілкувався з журналістами.
— Ви викликали багато захисників і півзахисників. Чи можна говорити, що в Греції нам головне не пропустити? А забивати вже в Донецьку...
— Це не так. Ми намагатимемося забити й у Греції. І на виїзді гратимемо на перемогу. Річ у тім, що у великої групи наших гравців є жовті картки. Не виключені травми і хвороби. Тому й перестраховувалися.
— Під час недавнього матчу «Шахтаря» проти «Тулузи» склалося враження, що Олександр Кучер мав завдання перевірити Андрія П’ятова в плані ліквідації виходів сам на сам...
— Можна з вами погодитися. То була не найвдаліша гра Кучера. Але останні матчі були невдалими не тільки для нього.
— Яка ситуація з Вороніним?
— Мав з ним розмову. Від нього дізнався, що йому необхідно заграти в «Ліверпулі», і потім все стане на свої місця. Тоді ми повернемося до розмови про збірну. Скажу, що ніхто нікого не прибирав із команди.
— А чи влаштує нас нічия в Греції?
— Я не казав би, що в Греції ми гратимемо на нічию. Зрештою, все з’ясується вже в Донецьку. Хоча до Греції їдемо перемагати. Маємо достатньо інформації про її збірну. Греки ніколи не грали у два нападники, у них один висунутий і двоє на флангах. Я переглянув усі їхні матчі. У порівнянні з початком відбірного циклу наприкінці в них і схема помінялася, і частково гравці.
— Маємо позитивний баланс у поєдинках із греками, це плюс для нас?
— Досвід ніколи нікому не заважав. Важливо, як його сприймати. У нас є футболісти, які грали проти Греції. Їхній досвід нам допоможе. І це добре, що вони знайомі з атмосферою грецьких стадіонів. Місцеві вболівальники відомі своїм темпераментом і агресивністю, причому не тільки словесною, а й предметною. Я це відчув на собі.
— Як це відчули?
— Коли я грав в італійській «Сампдорії», ми зустрілися з «Олімпіакосом», котрий тоді тренував Блохін, на його полі. В перерві були змушені зробити заміну, тому що нашому футболістові Серезо розбили голову монетою.
— Нещодавно Валерій Газзаєв зізнався, що в «Динамо» за наявності зв’язки Шевченко—Мілевський конче бракує швидкого центрфорварда. Вам не здається, що й у збірній є такі проблеми?
— Якщо відверто, мені важко говорити про те, як організовує гру і тактику Газзаєв, чого він хоче домогтися й побачити в ідеалі на футбольному полі. Можливо, такий гравець йому й потрібний. У мене свої погляди на справу. І якщо знадобиться, то використаємо швидкого форварда. Як на мене, ота зв’язка Шевченко—Мілевський досить продуктивна і цілком виправдує себе.
— Як компенсуватимите втрату Назаренка?
— Не в усіх наших зустрічах Сергій потрапляв до стартового складу. Є різні варіанти ведення гри, і ми знайдемо рішення. Звичайно, шкода, що він зазнав травми. Мали б більше варіантів.
— В якій формі Чигринський?
— Фізично, напевно, відновився повністю. В ігровому плані ситуація складніша. Нова команда для Дмитра, новий чемпіонат, у якому навантаження, особливо на оборонців, набагато вище й різноманітніше. Нові партнери, нова побудова гри. Я прекрасно розумію, наскільки йому важко. Особливо в команді, де величезне число зірок. Тепер «Барселона» практично не має часу для тренувань. Відбуваються самі матчі, і час є тільки на відновлення. Йому ще важко знайти взаєморозуміння, і це доводиться робити винятково на полі, під час гри. Але я знаю Дмитра, його характер, професіоналізм. Гадаю, що він доб’ється гідного становища в цій команді і прислужиться їй...
 
Фото Павла КУБАНОВА.