Своє перебування на запорізькій землі Голова Верховної Ради України Володимир Литвин розпочав із зустрічі з колективом ВАТ «Селена» (на знімку). Підприємство має славну історію, а починалося зі швейної майстерні, де шили одяг для залізничників та будівників Дніпрогесу. 

 

Нині тут виготовляють верхній одяг і жіночі сукні, а також чоловічі демісезонні та утеплені пальта. Про рівень елегантності цієї продукції та її якість свідчать адреси основних споживачів: Франція, Німеччина, Португалія, Фінляндія, Голландія.

Для своїх земляків трудівниці «Селени» виконують соціальне замовлення. Як сказала технічний директор підприємства Ольга Писанко, за кілька днів тут уже пошили 80 тисяч марлевих масок, котрі так потрібні для протидії вірусним захворюванням та грипу. Побувавши у кількох цехах, Володимир Михайлович бесідував з працівниками акціонерного товариства про їхні здобутки і проблеми, оглянув зразки готової продукції. Особливо йому сподобалися демісезонні чоловічі пальта. «Я приємно вражений тим, що в галузі легкої промисловості залишилися працювати подвижники, — сказав він. — Дуже багато молоді. Незважаючи на те, що підприємство переживає складний період, тут взялися за виготовлення масок, бо зараз у політиків є такий лозунг, щоб усю країну одягти у маски... І все ж таки тут є багато проблем. Тому що на самому ентузіазмі колектив довго не протримається. Треба припинити неконтрольоване ввезення в Україну продукції легкої промисловості. Це стосується і «тіньового» сектора. Так звані підпільні цеховики контрабандно завозять в Україну матеріали, виготовляють контрафактну продукцію, не сплачуючи жодних податків. І складають гостру конкуренцію тим, хто працює в легальному секторі економіки. Тому ми домовилися, що я проведу зустріч з представниками підприємств легкої промисловості. Узагальнимо їхні пропозиції, які будуть враховані при прийнятті законодавчих актів, що поставлять заслін неконтрольованому потоку контрабанди та нелегальному бізнесу. 

До Запоріжжя Володимир Литвин приїхав не з порожніми руками, він повідомив, що вже підписав прийнятий у другому читанні закон про внесення змін до державного бюджету України на 2009 рік, де окремим рядком передбачено 500 млн. грн. на будівництво мостового переходу через Дніпро. 

Перебуваючи в Запоріжжі, Володимир Литвин дав інтерв’ю телекомпаніям «ТВ-5» і «Алекс». І провів прес-конференцію з представниками центральних і регіональних ЗМІ. На ній знову спливла тема масок. На що Володимир Михайлович відповів: «У нас у країні політична епідемія. Епідемію підмінили політичною кампанією, хоча це безпрограшний тактичний хід. Бо є намагання, по-перше, очолити цей процес, а по-друге, відволікти увагу людей від нагальних проблем, а точніше ще сказати, від причин, які породжують підвищену захворюваність людей. Ніхто ж не відповідає на запитання, чому в нас третина будинків не опалюється до цього часу, чому кожна п’ята школа і кожний шостий дитячий садок без тепла... Я вже не кажу про гарячу воду. Як боротися з грипом, коли не вирішені ці проблеми? А сьогодні людей застрахали, одягли, кого можна одягти, у маски, для того щоб вони не говорили про проблеми. На превеликий жаль, країну примушують жити кампаніями, щоб люди не могли осмислити і давати оцінку тому, що відбувається. Тому я переконаний: коли сьогодні влада хоче одягти всю країну в маски, то з влади маски треба зірвати і побачити її справжнє обличчя. Не можна спекулювати на цьому — це цинізм».

 

Фото автора.