Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко у рамках свята — Дня української писемності та мови зустрівся на Кіровоградщині з представниками творчої інтелігенції області. 

 

За словами Миколи Томенка, 18 років незалежності показали, що політичні заклики чи державні циркуляри зазвичай не лише не сприяють розширенню сфери української культури та мови, а, навпаки, створюють додаткові проблеми. Саме тому, зазначив він, упродовж останніх трьох років фондом «Справедлива країна» та Національною радіокомпанією України було здійснено три аудіо-проекти: «Головні пісні та мелодії України», «Класика української літератури. Живі голоси» та «Лебеді материнства: живий голос Василя Симоненка». Перші два диски, на яких можна почути живі голоси таких відомих українських літераторів, як Василь Симоненко, Василь Стус, Володимир Сосюра, він передав школам регіону по 500 примірників кожного з дисків. А бібліотекам подарував свої книги «Український романтик Микола Гоголь» та «Історія української Конституції».

Кіровоградцям заступник глави парламенту порадив впровадити в області кілька власних проектів. Як повідомив Микола Томенко «Голосу України», принаймні два проекти, присвячені популяризації творчого спадку видатного українського письменника Володимира Винниченка та розбудови історико-культурного комплексу «Хутір Надія», пов’язаного з діяльністю корифеїв українського професіонального театру, отримають його підтримку і допомогу.

Нині спільно з Національною радіокомпанією фонд Миколи Томенка започаткував освітній проект «Мистецька абетка для маленьких українців». Проект призначений для дітей молодшого віку та дошкільнят, має заповнити той інформаційний вакуум щодо високохудожніх вітчизняних творів для дітей, який виник у сучасних електронних медіа. Зважаючи на величезний обсяг матеріалів, аудіовидання складатиметься з двох частин: до першої увійдуть українські народні казки, казки народів світу та авторські казки, які виконуватимуть народні артисти України; до другої — дитячі пісеньки, веснянки, ігри, лічилки, колядки та колискові у виконанні іменитих артистів і творчих дитячих колективів. Увесь тираж, не менше 15 тисяч дисків, розповсюджуватиметься, передусім, у дошкільних освітньо-виховних закладах. Микола Томенко пообіцяв, що новий диск буде презентовано у дошкільних закладах уже напередодні різдвяних свят.

 

Кіровоград.