Український Гідрометцентр оцінює 50 відсотків посівів озимих культур як слабкі та уражені. Як пояснили там, для того, щоб мати впевненість, що озимі перезимують, необхідно, щоб вони були більш розвинені. «Цього немає. Ми маємо початкові фази розвитку. Це здебільшого сходи, третій листок, а вони мають почати кущіння, має бути більш розвинена коренева система і вегетативна маса. Вони можуть успішно перезимувати за умови теплої зими без різкого похолодання, а якщо буде різке похолодання, то щоб при цьому був сніжний покрив на полях. У такому разі вони нормально вийдуть із зими. Якщо цього не станеться, то ми можемо мати втрати», — повідомили в Гідрометцентрі агентству УНІАН.
За словами фахівців, «зниження температури повітря до мінус 10 градусів не позначилося негативно на стані озимих культур, оскільки це не ті низькі температури, які могли б призвести до ушкоджень. Тим паче, ґрунт перед похолоданням був відносно теплим, тому посіви не постраждали», — пояснили в Гідрометцентрі.
Тим часом є і несприятливий чинник, який полягає в тім, що похолодання настало досить рано — перехід до зимового періоду відбувся трохи раніше, ніж в останні роки. «Останнім часом ми мали досить теплий жовтень і теплий листопад, а цього року погодні умови близькі до норми. Але зважаючи на те, що посіви пізні, це несприятливий чинник, тому що їм необхідно було ще близько 20 днів вегетації».