Знаменита «Острозька Біблія», яку першодрукар Іван Федоров видрукував 1581 року в місті Острозі, швидко розійшлася по всьому слов’янському світові і повсюдно мала заслужену популярність. 
А ось сам Острог на кілька століть залишився без цього зразка друкарського мистецтва. Але цими днями один із примірників першодруку повернувся на рідну землю і став найціннішим раритетом Національного університету «Острозька академія».
— Цей раритет вдалося відшукати за кордоном, — розповідає керівник групи радників Прем’єр-міністра України Віталій Гайдук, котрий привіз старовинну книгу до Острога. — Біблія, на щастя, збереглася, але її стан вимагав реставрації, яка тривала два роки. Нині раритет народився вдруге. Цілком справедливо, що нині він зайняв своє почесне місце в Національному університеті «Острозька академія».
Отримуючи першодрук, ректор цього вузу, Герой України Ігор Пасічник (на знімку) одягнув білі рукавички і пояснив цей вчинок тим, що приймає справжню святиню — чисту і величну, в якій, попри її поважний вік (428 років), не згас пломінь та не розвітрилася одухотвореність. «Острозька Біблія» поповнила численну колекцію старовинних першодруків вузу. Вона дасть поштовх для нових науково-історичних досліджень.
До речі, ідея надрукувати Біблію належить князю Острозькому, який запросив до Дерманського монастиря друкаря Івана Федорова. Завдяки «Острозькій Біблії» Європа, по суті, отримала першу науково опрацьовану Біблію. У 2004 році «Острозька Біблія» стала ще ближчою для України — її перекладено сучасною українською мовою (цю фундаментальну працю здійснив доктор теології отець Рафаїл (Роман Торконяк), на що пішло майже тридцять років.
 
Рівненська область.
 
 
Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА та Анастасії СИРОТКІНОЇ (з архіву «Голосу України»).