Про це заявив Президент України Віктор Ющенко в інтерв’ю одному з українських телеканалів. «Я взагалі проти, щоб країна завмирала, щоб країна обмежувала свою життєдіяльність», — цитує слова глави держави його прес-служба.
Водночас В. Ющенко наголосив, що йому хотілося б, аби уряд вживав адекватні до ситуації дії, а не влаштовував PR-акції. За словами Президента, ще у квітні Всесвітня організація охорони здоров’я попереджала: у світі почалася пандемія грипу.
Також глава держави зауважив, що кожна країна мала вживати заходів для запобігання епідемії. «Бути готовим до пандемії — це обов’язок кожного уряду, кожного лікаря», — наголосив 
В. Ющенко, додавши, що, на його переконання, Україна не була готова.
Натомість Секретар Ради нацбезпеки та оборони Раїса Богатирьова заявила, що для введення надзвичайного стану у зв’язку з епідемією є конституційні підстави. «На мій погляд, така кількість померлих сама за себе говорить. Щоб інших урятувати, можливо, потрібен надзвичайний стан. І конституційні підстави є», — сказала вона.
«І, можливо, якщо державна еліта України не може об’єднатися навколо цього, можливо, це був би такий оперативно-управлінській захід», — зазначила Секретар РНБО.
«Але, на жаль, у нас все виходить у політику і тому, я думаю, щоб урятувати українців, треба на екрани випускати професіоналів, лікарів, доручити управляти цією ситуацією лікарям, професійно підготовленим людям», — заявила Богатирьова.
Водночас заступник глави секретаріату Президента, представник глави держави у Верховній Раді Ігор Попов не виключає введення НС у країні, якщо уряду не вдасться взяти під контроль ситуацію з епідемією грипу. 
«Епідемія грипу радикально змінила хід виборчої кампанії в Україні. Змінено пріоритетність питань порядку денного, поламано плани агітаційних кампаній, штаби терміново переглядають набір технологій для просування своїх кандидатів», — переконаний він.
А в разі дії режиму надзвичайного стану протягом двох місяців, нова дата виборів, не виключив 
І. Попов, може припасти на 30 травня, одночасно з місцевими виборами. І це, до речі, зекономить державі мільярд гривень.
Щоправда, перший заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони Степан Гавриш переконаний, що скасування виборів Президента у зв’язку з епідемією грипу А/H1N1 нереальне. 
Конституція України
Стаття 85. До повноважень Верховної Ради України належить:
31) затвердження протягом двох днів з моменту звернення Президента України указів про введення воєнного чи надзвичайного стану в Україні або в окремих її місцевостях, про загальну або часткову мобілізацію, про оголошення окремих місцевостей зонами надзвичайної екологічної ситуації.
Стаття 106. Президент України:
21) приймає у разі необхідності рішення про введення в Україні або в окремих її місцевостях надзвичайного стану, а також оголошує у разі необхідності окремі місцевості України зонами надзвичайної екологічної ситуації — з наступним затвердженням цих рішень Верховною Радою України.