За словами міністра економіки Богдана Данилишина, в жовтні проти вересня споживчі ціни зросли на 0,9 відсотка. Як ми й очікували в своїх прогнозах (читай «Що? Де? Почім»?), це стало найпомірнішим жовтневим зростанням від 2003 року. За оцінками міністра економіки, поведінка споживчих цін на тлі минулорічних показників свідчить про уповільнення інфляційних процесів, із чим важко не погодитися.
Нагадаю, у жовтні минулого року цей індекс становив 123,2 відсотка, тоді як цьогоріч — 114,1. Міністр економіки має рацію, називаючи серед вирішальних чинників, які стримували розвиток інфляційних процесів у жовтні, високий врожай зернових, скорочення монетарних агрегатів (грошова маса впродовж місяця знизилася на 1,3 мільярда гривень, або на 0,3 відсотка, грошова готівка зменшилася в обігу на 0,1 мільярда гривень, або на 0,1 відсотка), мізерний рівень споживчого кредитування, спільні антиінфляційні зусилля Нацбанку й уряду тощо. На його думку, загальне зростання споживчих цін у жовтні спричинене, з одного боку, сезонними чинниками — продовольчі товари засвідчили найменше подорожчання за сім років (0,7 відсотка), а з другого — девальваційними тенденціями на валютному ринку: подорожчали імпортні предмети домашнього вжитку, побутова техніка, одяг і взуття, фармацевтична продукція (2,4 відсотка).
Зниження цін спостерігалося в таких класах продовольчих товарів, як фрукти, м’ясо з низьким ступенем переробки, цукор, і послугах на транспорті (за рахунок здешевлення пально-мастильних матеріалів — на 2,7 відсотка) і зв’язку — на 0,1 відсотка. Не менш важливо й те, що подорожчання житлово-комунальних послуг на 2,6 відсотка цілком відповідало тенденціям попередніх років.
За 10 місяців споживчі ціни зросли на 10,1 відсотка. Чимало експертів сумнівається в тому, що уряд утримає помірковану інфляцію на фініші року. Судячи з усього, вже в листопаді «монетарну торбу» буде розв’язано за рахунок зростання заробітних плат і пенсій, багатомільйонних видатків на боротьбу з грипом і за електоральні симпатії на виборах. Звісно, посилиться тиск на гривню і в зв’язку з рішенням МВФ відтермінувати співпрацю з Україною на 2010 рік. Тож девальваційні очікування можуть принести нові курсові ускладнення на валютному ринку. Водночас чинники сільськогосподарського сезону втрачатимуть свій ефект задовго до різдвяних свят.