Міжнародний валютний фонд відновить роботу з Україною тільки після призначених на 17 січня 2010 року президентських виборів. Відмова МВФ була очікуваною, бо Київ не виконав ключових вимог фонду. Втім, досі представники МВФ імовірність зриву переговорів не коментували. Глава місії МВФ в Україні Джейла Пазарбазіолу казала лише про їх продовження.
Причиною відстрочки надання четвертого траншу глава МВФ Домінік Стросс-Кан назвав набрання чинності законом про підвищення з 1 листопада мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму, що його всупереч критиці МВФ підписав Віктор Ющенко, який повторно балотується у Президенти: «Коли люди йдуть на вибори, рішення можуть відрізнятися від тих, які було прийнято рік тому, коли програма розроблялася».
Влада України, яка давно нехтує домовленості із МВФ про одержання кредиту, схоже, всерйоз розізлила керівництво Фонду. На думку аналітиків, тепер, щоб одержати транш, прем’єру треба або заморозити закон про соцстандарти через суд, або підвищити ціни на газ для населення, показавши МВФ, що Україна почала виправлятися. Однак навряд щоб Юлія Тимошенко на це пішла. Найімовірніше, Нацбанк вмикне друкарський верстат або візьме гроші в кредит у комбанків, що спричинить чергове зростання інфляції. Крім того, тимчасова відмова МВФ від співробітництва може призвести до проблем з виплатою пенсій і зарплат бюджетникам, не кажучи вже про загрозу падіння гривні, що підтримувалася багато в чому траншами Фонду. Втім, аналітики прогнозують, що НБУ не допустить падіння більш як до 8,6 грн. за 1 дол. США.