Політрада фракції НУ-НС дала роз’яснення щодо нібито відкликання з посади голови фракції НУ-НС Миколи Мартиненка. Подібні кроки не мають юридичної сили. Оскільки до «міфічних 38 підписів», від яких уже відмовилася низка депутатів, додруковано на окремому аркуші з виправленням дати ще один лжепротокол засідання фракції від нібито 6 листопада. Хоча в цей день ніякого засідання фракції не було. Самі підписи збиралися упродовж дев’яти місяців на чистих аркушах і без позначення теми — потім на них було додруковане фальсифіковане рішення фракції.
Ще однією «нахабною фальсифікацією», на переконання противників відставки Мартиненка, стало присвоєння довіреною особою Президента народним депутатом Андрієм Парубієм звання «уповноваженої особи фракції» та підпис «лжепротоколу».
Метою цієї спецоперації, заявляють члени політради НУ-НС, є «розвал коаліції та створення де-факто антиурядової більшості».
Отже, частина НУ-НС, яка заявляє про фальсифікацію протоколу засідання щодо відставки Мартиненка, має намір звернутися до суду і до Генпрокуратури з цього приводу.
У відповідь народний депутат Андрій Парубій заявив, що рішення фракції НУ-НС про відкликання Миколи Мартиненка з посади голови фракції є легітимним, оскільки під цим рішенням поставила підписи більшість депутатів фракції. А оголошення деяких нунсівців про відкликання своїх підписів під рішенням за відставку — непринципове.
Водночас фракція Блоку Юлії Тимошенко заявила, що Олександр Лавринович під час засідання Верховної Ради зачитав повністю сфальсифікований документ про відкликання з посади голови фракції НУ-НС Миколи Мартиненка. Без підпису будь-якої особи. Крім того, бютівців обурило й те, що О. Лавринович виніс на голосування президентський законопроект про внесення змін до держбюджету-2009, який не розглядався бюджетним комітетом, а поправки до нього вносилися «з голосу».
З огляду на це фракція Блоку Юлії Тимошенко зібрала підписи більше 150 народних депутатів з вимогою зняття Олександра Лавриновича з посади Першого заступника Голови Верховної Ради України.
Проте сам Олександр Лавринович не здивований ініціативою БЮТ про його відставку. «Це їхнє право», - сказав він в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна».
Коментуючи звинувачення в тому, що головуючий на пленарному засіданні у п’ятницю не мав права ставити на голосування в цілому закон про підвищення соцстандартів, О. Лавринович зазначив, що виніс на голосування цей закон після того, як отримав на це згоду Верховної Ради. «Це була воля 252 депутатів», - сказав він.
Коментуючи ще одне звинувачення — у тому, що він не мав права оголошувати на пленарному засіданні про відставку лідера фракції НУ-НС Миколи Мартиненка, — Перший заступник глави парламенту підкреслив, що оголосив це, оскільки був головуючим на засіданні. «Що стосується цього оголошення, то це мій обов’язок. Мені секретаріат подав інформацію, яку я зачитав», сказав він.
До того ж О. Лавринович висловив здивування подібними претензіями і тим, що фракція БЮТ говорить за фракцію НУ-НС.