Команда Віктора Ющенка продовжує критикувати газові домовленості уряду. За недобір блакитного палива російський «Газпром» може виставити українському «Нафтогазу» штраф на суму майже вісім мільярдів доларів. Про це вчора на прес-конференції в Києві заявив радник Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.
— Несерйозне ставлення українських переговірників до газових контрактів призвело до того, що країна взяла на себе зобов’язання про такі обсяги відбору газу, які в жодному разі не спроможна ані вибрати, ані спожити, ані проплатити, — підкреслив він.
Представник Президента уточнив, що від початку року «Нафтогаз» придбав у «Газпрому» 19 мільярдів кубометрів природного газу, тоді як у підписаному 19 січня цього року контракті було передбачено закупівлю 31,667 мільярда.
— Недобір становить понад 12 мільярдів кубів газу, — підрахував Б. Соколовський.
Він також нагадав, що Україна вчасно розрахувалася за спожитий у жовтні газ. Однак «половину коштів довелося залучати через позики чи інші схеми, тобто використовувати кошти, не зароблені компанією». Продовження такої практики запозичень загрожує негативними наслідками для діяльності НАК «Нафтогаз України», а країні — втратою контролю над вітчизняною ГТС, вважає експерт.
Представник Президента переконаний, що причиною негараздів з економічними розрахунками в газовій сфері є укладені 19 січня 2009 року в Москві контракти: «Кабальні угоди з «Газпромом» мають бути переглянуті в окремих положеннях». За його словами, підписані документи не вигідні Україні, оскільки призводять до постійних проблем з оплатою та до конфліктів з російськими партнерами.
Так, експерт назвав «інсинуаціями» заяви Росії про нібито наявну загрозу для Європи в порушенні Україною транзитних зобов’язань.
— Маючи запаси газу, а це 27 мільярдів кубів, і відремонтовану газотранспортну систему, Україна абсолютно гарантовано забезпечить транзит російського газу, якщо такий газ надійде до української ГТС, — підсумував
Б. Соколовський.
До слова, незалежні експерти пояснюють критику з боку секретаріату Президента не зацікавленістю проблемою газу, а бажанням знизити рейтинг прем’єра.