Учора Володимир Литвин перебував із робочою поїздкою на Дніпропетровщині. Одразу з аеропорту він поїхав до обласної клінічної лікарні імені Мечникова, потім дав прес-конференцію, провів зустрічі з працівниками міжнародної науково-промислової корпорації «Веста» в Дніпропетровську та з мешканцями селища Магдалинівка, виступив у прямому ефірі на місцевих телеканалах.

Звертаючись до журналістів, В. Литвин зазначив, що нині в Україні розмови виключно довкола епідемії. Особливо змагаються у цій темі політики. «Моя позиція полягає в тому, що якби цієї епідемії не було, то її треба було придумати, щоб заволодіти умами й серцями людей і відволікти їх від нагальних проблем», — сказав він. На зустрічі в обласній лікарні розповів, що йому надійшла записка із запитанням: «Коли закінчиться епідемія?» Відповідь була такою: «Після 17 січня або ще, можливо, продовжиться на три тижні на другий тур...»

Верховна Рада прийняла з цього приводу вичерпне рішення, яке узагальнило й розвинуло положення постанови Кабінету Міністрів і рішення РНБО, зауважив Володимир Литвин. «Я переконаний, що це та позиція, якої варто дотримуватися в усіх інститутах влади: якщо є проблема, то треба її спочатку вивчити, а потім забезпечити контроль за виконанням прийнятого рішення. Тому в суботу я побував в Умані на фармацевтичному підприємстві, яке виробляє 72 найменування медичних препаратів. Висновок очевидний: нам треба на цю сферу звернути першочергову увагу, бо на сьогодні Україна забезпечена, за найоптимістичнішими оцінками, на 30 відсотків ліками вітчизняного походження (реальніший показник — 20 відсотків). Причому, в цьому числі — ліки, які виробляються в Україні, але на 100 відсотків субстанції є імпортними.

Що стосується лікарні імені Мечникова, то В. Литвин зазначив, що тут працюють справжні подвижники. А ще звернув увагу на забезпечення її обладнанням: поруч із новим є й таке, що працює, як висловився В. Литвин, тільки завдяки любові фахівців до своєї роботи й забезпечує допомогу людям, зокрема, хворим на серцево-судинні хвороби. Статистика захворювань на ці хвороби, а також на туберкульоз, рак, ВІЛ-інфекцію вражає, але чомусь про це не говорять, бо невигідно говорити. На цьому не зробиш політичного іміджу.

Верховна Рада підтримала низку ключових позицій у сфері медичного забезпечення — це й рішення про доплати до посадових окладів лікарям, і проведення протягом 2010 року суцільної диспансеризації в Україні, і про повну заборону реклами тютюну, спиртного а також лікарських препаратів. Тепер завдання — реалізувати ці рішення.

На прес-конференції порушувалося чимало гострих проблем. Зокрема, редактор однієї з районних газет поскаржилася на те, що Держказначейство блокує просування коштів, чим завдає збитків комунальним підприємствам. Це спроба показати видимість благополуччя і приховати проблему із наповненням бюджету, прокоментував ситуацію В. Литвин. Непоодинокі випадки, коли кошти начебто перераховуються, ставиться плюс у Києві, в обласному казначействі, отримавши їх, також ставлять собі плюс, а потім повертають назад. Це велике шахрайство, на переконання В. Литвина, «тягнутимуть» до 17 січня. Зараз свідомо блокується процес розгляду законопроекту про державний бюджет-2010. На засідання бюджетного комітету, який складається із 33 членів, члени двох фракцій (переважна більшість складу) просто не з’являються, наголосив він. Однак наступного пленарного тижня пообіцяв, попри всі затягування, питання це розглянути. На сьогодні, за його словами, є понад тисячу поправок до цього документа від депутатів і фракцій — на 140 млрд. грн. Висновки й пропозиції буде направлено уряду.

Щодо скасування інституту прем’єрства на користь Президента, то цього робити не варто, впевнений В. Литвин, оскільки має бути система стримувань і противаг. Завдання Президента, вважає він, — генерувати політику, яка відповідає настроям суспільства. Раз на рік він має виступати перед народом зі звітом про зроблене, а не з посланням, у якому навчає жити. Раз на півроку повинні звітувати й депутати, а в людей мають бути інструменти їх відкликання.