У Київській муніципальній галереї мистецтв «Лавра» проходить виставка «Арт-прописка», де можна побачити роботи бездомних творців. Це — безпрецедентний арт-проект, покликаний привернути увагу суспільства до проблем «людей без прописки». Нічого подібного досі не відбувалося ні в Україні, ні за кордоном.
— Три роки в Києві працює студія, створена фондом «Соціальне партнерство» в Християнському благодійному центрі «Стефанія», де займаються творчістю люди без певного місця проживання, — розповів її керівник, професійний художник Олександр Бєлозор. Наші учні — люди з непростою долею. Серед них є ті, хто з різних причин змушений жити на вулиці, а є й такі, хто просто не бажає існувати по-іншому.
Трагічної долі люди, котрі шукають допомоги та захисту, сусідять тут із тими, хто вважає бродяжництво станом душі. Й ті, й інші нерідко — колишні інтелігенти, колись шановні люди. Втім, серед сучасних знаменитостей також відомі зірки світової величини, які на різних життєвих етапах залишалися без даху над головою: Елла Фіцджеральд, Чарлі Чаплін. Часто люди, коли їм трапляються бездомні, відчувають презирство й відводять погляд. Але хтозна, який талант прихований за бідністю і неохайним виглядом.
Роботи, представлені на виставці, не залишають байдужими глядачів. Не маючи художнього досвіду, автори, як правило, копіюють відомих художників, запозичать сюжети та манеру письма, але всупереч усьому відбивають у кожній роботі власний світогляд. Одні твори вражають своїм професіоналізмом, другі — сильним емоційним настроєм, виплеснутою на полотно енергетикою, треті —тонким внутрішнім світом автора, розповіддю про мрію, що не здійснилася.
Основний посил виставки — показати цілющу силу мистецтва. Мистецтво — як терапія душі, мистецтво — як спосіб бути потрібним і затребуваним, мистецтво — як інструмент виживання, і, нарешті, мистецтво — як «місце прописки»...