У Культурному центрі України в Москві презентували авторську енциклопедію-хроноскоп «Шевченківська Москва» (М.: ОЛМА Медиа Групп, 2009).
— Звична енциклопедія будується за алфавітним принципом, який руйнує цілісність історичної картини. А хроноскоп, навпаки, дозволяє через окремі події побачити цю картину завершеною, — каже автор, генеральний директор Культурного центру України в Москві, доктор історичних наук Володимир Мельниченко. — Тим паче, що висвітлення вкрай короткого перебування Тараса Григоровича у «білокам’яній» (всього трохи більше одного місяця за п’ять приїздів протягом чотирьох різних років) органічно вимагає застосування саме хроноскопа. Але водночас я не міг відмовитись від енциклопедичного, алфавітного викладу матеріалу, що дає можливість виокремити найістотніші імена й відомості.
Особливістю понад 700-сторінкового видання є те, що в ньому подано ґрунтовні статті, написані за дослівними Шевченковими письмовими згадками про Москву зі збереженням поетових назв — «Приїхав я у тую Москву», «Пустилися ми Москву споглядати» тощо. В хронологічному порядку читач може познайомитись з основними подіями поетового перебування у Москві (1844, 1845, 1858, 1859 роки) через призму Шевченкового бачення й відчуття.
За словами доктора філологічних наук, головного наукового співробітника Інституту світової літератури ім. Максима Горького Юрія Барабаша, книга унікальна і за обсягом матеріалу, і тим образом Кобзаря, який постає зі сторінок, і навіть образом автора, який виступає тут і істориком, і вченим, і архівістом, і письменником, і літературознавцем, який коментує деякі суперечливі моменти в шевченкознавстві. Енциклопедії, як правило, пишуть роками цілі наукові колективи, зауважив Юрій Барабаш, а тут одна людина!
Сам автор каже, що ця книга стала можливою тільки після виходу його попередніх праць, які були високо поціновані в Україні. За свої наукові розвідки «Тарас Шевченко і Михайло Грушевський на Старому Арбаті» (2006), «На славу нашої преславної України (Тарас Шевченко і Осип Бодянський)» (2008) і «Тарас Шевченко: «Мій великий друг Щепкін» (2009) у цьому році Володимир Мельниченко був відзначений Національною премією імені Тараса Шевченка.
Невдовзі енциклопедію-хроноскоп «Шевченківська Москва» отримають у дарунок усі обласні наукові бібліотеки України.
 
Москва.
(Спеціально для «Голосу України»).
Фото автора.