Запорізькому обласному театру ляльок виповнилося 70 років
Автор цих рядків першу в житті театральну виставу побачив у рідному селі. Тоді Кінські Роздори були ще багатолюдні, і в просторому сільському клубі для учнів восьмирічки місця не знайшлося, а наш зеленоярський осередок культури дихав на ладан, і туди посоромилися запросити приїжджих артистів. Але директор школи Анатолій Олександрович Отрошко, світла йому пам’ять, знайшов вихід, і нас повели через кладку на той бік Конки до бригадного клубу колгоспу імені Жданова.
Та мова не про це, а про виставу. Минуло більше півстоліття, а й досі пам’ятаю не лише її назву — «Усатый-полосатый», а й діалоги героїв. Це так захопило, що залишився на повторний перегляд. Бо що ми тоді бачили, крім чорно-білого «Чапаєва» на дірявому екрані? А це було живе диво!
І ось тепер є нагода висловити вдячність від дітей з повоєнного покоління за ту подвижницьку роботу, яку проводили артисти-лялькарі на селі. Запорізькому обласному ляльковому виповнилося 70 років, і святкування ювілею стало неабиякою подією в культурному житті регіону.
Засновником-організатором цього закладу була художній керівник та режисер Надія Йосипівна Копп. За півтора року вона підготувала більше десяти вистав, серед яких особливо виділялися «Квіточка пурпурова» та «Кіт у чоботях». А потім була війна. Коли до Запоріжжя з евакуації повернулася основна група творчого складу, заговорили про відкриття театру ляльок. 8 грудня 1945 року він розпочав свою діяльність, а 15 січня 1946 року маленькі мешканці міста побачили виставу «Гусенятко». З цієї миті в театрі почалося нове життя. Без власного приміщення й транспорту колектив випускав щороку 6—10 вистав. Треба було дарувати радість дітям Запоріжжя та й не забути про сільських. Тому постійно кочували дорогами області. «Червона шапочка». «Попелюшка», «Горбоконик», «Чарівна лампа Аладіна» — все це й досі не тільки в моїй пам’яті.
Якийсь час лялькарі були в штаті облфілармонії, а 1970 року театр знову став самостійним. 1972 року тут поставили першу виставу для дорослих — феєрію «Клоп» за Маяковським. Нині традиції першопрохідців примножує їхня зміна. Переважно це — випускники театрального відділення Запорізького національного університету. Вони щороку готують не менше чотирьох прем’єр, а в поточному репертуарі нині майже тридцять вистав. Про їхній рівень свідчать нагороди, здобуті в регіональному фестивалі «Січеславна» (Дніпропетровськ), міжрегіональному фестивалі «Лялькові зустрічі» (Донецьк) та міжнародному фестивалі «Подільська лялька» (Вінниця). А торік запоріжці й самі започаткували всеукраїнський фестиваль — «Лялькова веселка».
 
Запорізька область.