Прилуцька земля благодатна для тих, хто має Божу іскру в душі. Нещодавно тут презентовано нову (вже восьму) книжку Лілії Бондаревич-Черненко «Ми всі — подорожні». Це — оповідання, нариси, есеї, монологи. Пані Бондаревич-Черненко — білоруска за походженням, живе в Прилуках. Якщо раніше твори, написані рідною для письменниці білоруською мовою, перекладав Сергій Дзюба, то до цієї книги ввійшли україномовні твори безпосередньо з-під пера авторки!
Це була не просто презентація книжки, а ціле дійство, яке допомогли створити друзі Лілії Василівни. Сценічний простір розділили надвоє: з одного боку — знайомі прилучанам вулиці, з другого — сільська вуличка. Так гармонійно вони поєднані й на сцені, і в душі пані Лілії. Як вона пише: «...Може, це сам Господь обирає для нас дороги, якими ми крокуємо? І лінія нашого життя вибудовується від перехрещень з лініями інших людей й інших доль?» У презентаційній залі зібралось багато друзів Лілії Василівни. Її вітали і міський голова Юрій Беркут, і голова Прилуцької райради Галина Кузьменко, і перший секретар Посольства Республіки Білорусь в Україні Михайло Литін, і голова Всеукраїнського об’єднання «Сябри» Ірина Оржахівська, і білоруська письменниця Ніна Рибік. І просто добрі знайомі, всі, хто підтримує, щиро радіє і допомагає.
У написаній Дмитром Стусом післямові до книги сказано: «...Справжнє кохання все ще існує, світ попри весь наш практичний досвід, справді добрий, а ми самі — люди — спроможні, якщо по-справжньому захочемо, його змінювати... сама присутність її творів і її особистості в нашому просторі робить наш світ більш людським і більш чуттєвим, трішки добрішим і трохи відповідальнішим... Лілія Бондаревич тримає ту реальність, яку ми визнаємо за справжню лише наодинці з собою».
 
Прилуки
Чернігівської області.