Якою гіркою буває заробітчанська доля, ще раз переконав випадок із працелюбним мешканцем Млинівського району, котрий поїхав до Москви, щоб там, на «шабашці», заробити своїй сім’ї на прожиття. Працював чоловік добросовісно, не шкодуючи сил. Втім, коли справа дійшла до розрахунку, господар віддав лише частину заробітку. А з рештою попросив зачекати.
Коли ж настав отой другий обіцяний строк, подався млинівчанин знову до Росії. А там, як на біду, йому стало зле. Чоловік знепритомнів. Причому, якраз біля телефонного апарата: заробітчанин телефонував до господаря, а той відмовився йому заплатити. Отож від переживання чоловік отримав інсульт і потрапив у лікарню.
З України на виклик прибула дружина заробітчанина. Однак ні її приїзд, ні зусилля лікарів не змогли зарадити біді — українець у лікарні помер. А перед цим, хапаючись за останню надію, згорьована жінка теж зателефонувала до москвича, у якого працював її чоловік. Розповіла, що той лежить непритомний, що потрібні кошти на лікування, отож не просто хоче, а благає, щоб борг повернув. Московський забудовник цього разу нібито погодився повернути борг, навіть призначив місце для зустрічі на вокзалі. Однак скільки не чекала українка, боржник на зустріч не прийшов, його мобілка теж мовчала...
Зрештою, подібна ситуація не така вже й поодинока. А найжахливіше у ній те, що через своє безправ’я українці, які за кордоном надважкою працею заробляють собі на шматок хліба, втрачають і здоров’я, і навіть життя. І при цьому в жодній країні не тільки захисту, а й правди не знаходять.
Млинів Рівненської області.