Корупція в земельній сфері може призвести до міжнаціонального й міжконфесійного конфлікту. Про це вчора заявив голова тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань самозахоплення земельних ділянок, незаконного будівництва в Сімферополі та бездіяльності правоохоронних органів народний депутат Василь Кисельов.
За його словами, встановлено численні факти будівництва офісних, житлових і торговельних приміщень, розважальних центрів у Сімферополі та інших містах півострова без дозвільних документів. В. Кисельов уважає, що в корупції замішана судова система, яка виносить свідомо неправові рішення. А прокуратура Криму фактично не реагує на такі порушення.
Водночас член комісії народний депутат Ярослав Кендзьор заявив, що Кримом управляє кримінал, який зрісся із політичними структурами. Так званим «смотрящим» в автономії він назвав заступника керівника фракції Партії регіонів у Верховній Раді АРК Олександра Мельника. Отже, упевнений парламентарій, регіоналам дано «зелену вулицю» у вирішенні всіх своїх земельних питань.
Ситуація може спровокувати міжнаціональний конфлікт, тому що поки земля розподіляється за корупційними схемами, кримськотатарська громада не може одержати ділянку для будівництва Соборної мечеті. Це підігріває радикальні настрої серед кримських татар.
Комісія прийняла рішення звернутися до Президента із проханням розглянути ситуацію в Криму на засіданні Ради національної безпеки і оборони. Звіт про роботу комісії має бути заслуханий у парламенті найближчим часом.