Захворювання співгромадян на «свинячий грип» набуло ознак політичної застуди. У середу глава держави Віктор Ющенко звинуватив і прем’єра, і лідера опозиції в тім, що вони звезли у Київ багато тисяч людей на з’їзди у ті дні, коли у Тернополі перейшли епідемічний поріг. Дорікнув урядовцям і голова Служби безпеки Валентин Наливайченко в інтерв’ю одній із щоденних газет. Виявляється, ще у середині жовтня СБУ направила в Кабінет Міністрів записку, в якій попереджали про те, що захворювання може набути ознак пандемії.
Народні обранці оперативно зреагували на проблему. Вони внесли зміни до державного бюджету і виділили на боротьбу із «свинячим грипом» 1 мільярд гривень. А також ухвалили низку рішень, які повинні не допустити розростання хворобливої епідемії. Окрім того, прийнято рішення ще раз внести зміни до державного кошторису-2009, щоб запрацював закон про нові соціальні стандарти. Щоправда, 50 народних обранців, як з’ясувалося учора, звернулися до Конституційного Суду з проханням розглянути його на відповідність Основному Закону країни.
Водночас продовжує лихоманити фракцію «Наша Україна — Народна самооборона». Нагадаємо: пропрезидентське крило зібрало 38 підписів за усунення Миколи Мартиненка з посади голови фракції і передало документи Голові Верховної Ради Володимиру Литвину. Натомість інша частина фракції провела своє засідання і прийняла рішення залишити лідером нинішнього голову фракції. Учора народний депутат Андрій Парубій на сесії оприлюднив протокол, згідно з яким Миколу Мартиненка усунули з посади голови фракції, а новим-старим керівником став В’ячеслав Кириленко. Одначе їхні колеги Анатолій Матвієнко та Борис Тарасюк цю інформацію спростували і звинуватили пропрезидентське крило у фальсифікації документів. Мовляв, лише вісім народних обранців підтримують таке рішення. Відтак Голова Верховної Ради Володимир Литвин попросив «нашоукраїнців» і «народних самооборонців» не вплутувати парламент у внутріфракційні розбірки.
А тим часом зростає кількість претендентів на найвищу посаду в державі. Учора Центральна виборча комісія мала розглянути документи кількох ймовірних кандидатів. А поки що зареєстровано чотирнадцять бажаючих взяти участь у президентських перегонах.