Про це Голова Верховної Ради України Володимир Литвин і Президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко заявили учора під час зустрічі, яка відбулася в рамках офіційного візиту Президента Республіки Білорусь до України.
«Для нас велика честь приймати вас у Верховній Раді, оскільки ви представляєте дружню і близьку нам країну, — сказав В. Литвин, звертаючись до О. Лукашенка. — Ми високо цінуємо позицію Білорусі зі ставлення до України і ваш особистий внесок у розвиток двосторонніх відносин, завдяки чому вони мають довірчий характер».
В. Литвин охарактеризував ситуацію в Білорусі як «динаміку, порядок, взаєморозуміння між владою та народом».
Голова Верховної Ради запевнив, що український парламент, зі свого боку, всіляко сприятиме подальшому розвитку двосторонньої співпраці на законодавчому рівні.
Президент Республіки Білорусь наголосив на високій динаміці розвитку україно-білоруських відносин, зазначивши, що «сьогодні ми говоримо про стратегічне партнерство».
За словами О. Лукашенка, договірно-правова база двосторонніх відносин регламентується 70 договорами та угодами. Президент Республіки Білорусь також зазначив, що у наших держав «близькі позиції» щодо вирішення багатьох питань міжнародних відносин.
О. Лукашенко підкреслив, що під час переговорів з Президентом Віктором Ющенком вдалося вирішити всі проблемні питання, які існували в двосторонніх відносинах.
«Ми будуємо добросусідські відносини з дуже близькою нам країною, — сказав О. Лукашенко. — У нас ніколи не виникне нерозв’язних питань». «Ми завжди проводитимемо політику в інтересах наших народів, у нас відсутні закриті для співробітництва теми», — заявив Президент Республіки Білорусь.
У свою чергу, В. Литвин зазначив: «Переконаний, що глави держав не можуть не вчиняти мудро, оскільки політика спирається на настрої людей».
Під час зустрічі сторони обговорили низку питань, що стосуються україно-білоруської співпраці у різних сферах. О. Лукашенко заявив про готовність його країни надавати Україні всіляку допомогу в усіх сферах. «Ми, як близькі люди, завжди готові відгукнутися на ваш поклик», — сказав він.
Сторони також торкнулися теми президентських виборів в Україні. Голова Верховної Ради висловив сподівання, що президентська кампанія стане «серйозним діалогом, як облаштувати країну», наголосивши на необхідності поновлення діалогу влади з народом. В. Литвин також зазначив, що Україна потребує перегляду зовнішньополітичної доктрини, «перезавантаження» зовнішньої політики, аби вона відповідала інтересам громадян».
У цьому контексті він, зокрема, наголосив на важливості остаточного вирішення питання щодо підписання угоди з Євросоюзом про асоціацію, а також угоди про вільну торгівлю. В. Литвин також високо оцінив співпрацю України і Білорусі у рамках програми «Східного партнерства».
Володимир Литвин подякував Олександру Лукашенку за рішення винести на ратифікацію Національними зборами Республіки Білорусь договору між Україною та Білоруссю про державний кордон, яке було досягнуто під час переговорів з главою української держави.
Прес-служба Верховної Ради.