Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко позитивно оцінив прийняття у першому читанні законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виборів Президента України». Про це він сказав кореспонденту УНІАН, коментуючи результати голосування.
За словами заступника глави парламенту, фракція БЮТ свідомо взяла участь у цьому голосуванні, щоб Верховна Рада України та Президент спільно могли ліквідувати неузгодженості, які є в чинному виборчому законодавстві.
Заступник Голови Верховної Ради зазначив, що він особисто схвалює ряд норм, запропонованих президентським законопроектом, зокрема наголосив, що законопроект забороняє брати участь в агітації іноземцям та особам без громадянства, у тому числі через журналістську діяльність чи у формі участі в концертах, виставах, спортивних змаганнях, інших публічних заходах, які проводяться на підтримку чи за підтримки кандидата на пост Президента України або партії (блоку) - суб’єкта виборчого процесу. Він також нагадав, що і в чинному законі є норма, яка забороняє брати участь в агітації іноземцям і особам без громадянства.
Окремо Микола Томенко наголосив: «Важливим моментом також є те, що у президентському законопроекті прописані всі норми, які необхідно змінити в контексті рішення Конституційного Суду».
Коментуючи можливість подальшого розгляду законопроекту та його ухвалення в цілому, Микола Томенко висловив переконання, що краще було б прийняти зміни до закону, враховуючи рішення Конституційного Суду, Венеціанської комісії та пропозиції всіх фракцій. Водночас він наголосив, що президентська кампанія може спокійно пройти і за чинного нині Закону «Про вибори Президента України».
«Хочу наголосити, що за будь-якого варіанту розвитку подій сьогодні немає правових проблем для проведення президентської виборчої кампанії. Ні один, ні другий варіант не заважають нормальному проведенню кампанії», — сказав Микола Томенко.
Нагадаємо, вчора на вечірньому засіданні Верховна Рада розглянула три законопроекти про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виборів Президента України та ухвалила в першому читанні законопроект, внесений Президентом Віктором Ющенком (реєстр. номер 5263-2). Цей законопроект підтримали 227 народних депутатів. Проект містить низку змін до Закону «Про вибори Президента України», що стосуються різних аспектів виборчого процесу. Зокрема, правил формування та діяльності виборчих комісій, порядку уточнення списку виборців, правил проведення передвиборної агітації, запровадження інституту офіційних спостерігачів від громадських організацій, порядку голосування та встановлення його підсумків і результатів виборів, розгляду скарг, пов’язаних з виборчим процесом.

Прес-служба Верховної Ради України.