Ранкове засідання 5 листопада

На початку засідання народні депутати ухвалили в другому читанні (424 «за») постанову «Про ситуацію, що склалася у зв’язку з епідемією грипу та пандемічного грипу А(Н1N1), і першочергові заходи протидії її поширенню».
Документом рекомендовано направити цьогоріч у регіони не менше 500 млн. грн. на заходи для подолання епідемії. Однак ці кошти будуть жорстко контролюватися, щоб не допустити зловживань та корупції. Так, уряд має попередньо погоджувати з парламентським Комітетом з питань охорони здоров’я порядок використання грошей.
Постановою доручається Кабмінові в 10-денний термін затвердити правила санітарної охорони території країни, адаптовані до положень міжнародних медико-санітарних правил. Водночас урядовці мають установити з 1 листопада 2009 року медичним працівникам на період роботи з ліквідації епідемій і спалахів інфекційних хвороб, а також в осередках особливо небезпечних і небезпечних інфекційних хвороб щомісячні доплати в розмірі до чотирьох посадових окладів, а також доплату за інтенсивність та розширення сфери медичного обслуговування.
Крім того, Генеральна прокуратура має вжити заходів для розслідування причин масових випадків смертей серед населення. Контроль за використанням бюджетних коштів покладено на комітети Верховної Ради з питань охорони здоров’я та з питань бюджету.
Парламент також рекомендував Кабмінові скасувати своє рішення про заборону проведення масових заходів по всій території України. Відповідну поправку вніс регіонал Юрій Мірошниченко. Він заявив, що Кабмін порушив права громадян, ввівши таку заборону.
Депутати також звернулися до МВС та Генпрокуратури з вимогою розслідувати факти необґрунтованого та різкого підвищення цін на ліки.
Крім того, народні депутати ухвалили зміни до деяких законів України щодо забезпечення захисту трудових прав громадян.  
Внесено зміни до законів «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу» та «Про виконавче провадження» про зняття мораторію на проведення виконавчого провадження щодо цих підприємств у випадках виконання рішень щодо стягнення заробітної плати та інших виплат, які належать працівникові у зв`язку з трудовими відносинами.
Іншим ухваленим законопроектом про внесення змін до деяких законодавчих актів України спрощується порядок набуття фізичними та юридичними особами права власності й користування земельними ділянками із земель державної і комунальної власності, а також розширюються права землевласників та землекористувачів стосовно користування ними.
Так, наприклад, громадяни, зацікавлені в одержанні — безоплатно у власність — земельної ділянки із земель державної або комунальної власності для ведення фермерського господарства, для будівництва й обслуговування житлового будинку чи будівництва індивідуальних гаражів у межах норм безоплатної приватизації, подають клопотання до відповідної державної адміністрації або сільської, селищної, міської ради за місцезнаходженням земельної ділянки.
Парламентарії також ухвалили закон про будівельні норми, зміни до Кримінального кодексу України стосовно відповідальності за злочини з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості (зокрема, передбачено, що умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності або образа почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями «караються штрафом від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п’яти років»).
Верховна Рада України ухвалила і Закон «Про внесення доповнень до статті 28 Закону «Про правові засади цивільного захисту» (щодо державного нагляду за безпечним веденням робіт) та зміни до деяких законів України» (щодо повноважень Конституційного Суду, особливостей провадження у справах за конституційними зверненнями та недопущення зловживань правом на конституційне подання). Останній документ удосконалює правове регулювання діяльності КС.
На початку ранкового засідання народні депутати привітали з днем народження В`ячеслава Коваля.