За результатами всеукраїнського конкурсу «Реформа міського теплозабезпечення», в якому брало участь 420 міст нашої держави, стотисячний Кам’янець-Подільський увійшов до числа міст-партнерів проекту. Переможці продемонстрували найбільшу мотивацію, зобов’язання та спроможність запроваджувати позитивні зміни в секторі теплозабезпечення. Останніми роками тепломережа перебувала в управлінні закритого акціонерного товариства, і його господарювання було, м’яко кажучи, не найкращим, а мережі стали ще дірявішими. Тепер за рішенням Вищого господарського суду майновий комплекс повертається в руки громади. Проект дасть місту прекрасні можливості в реформуванні теплозабезпечення.
Загалом працюватиме в цьому проекті 20 міст. До лютого 2012 року, за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку, у співпраці з Міністерством житлово-комунального господарства України, вони отримають шанс перетворити галузь міського теплопостачання на фінансово життєздатну, добре керовану та справедливо регульовану. Основні завдання включатимуть аналіз та аудит систем теплопостачання, вдосконалення міського енергопланування, встановлення лічильників і застосування енергоефективних технологій у будинках, а також надання технічної допомоги місцевим органам влади в залученні фінансування та моніторингу програм центрального теплопостачання. Крім того, проект сприятиме створенню об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, асоціацій співвласників, а також житлових кооперативів, та допоможе в покращенні управління та підвищенні фінансової відповідальності серед домовласників.
Двори багатоповерхівок: як є власник, є й порядок
Міжнародний семінар «Польський досвід передачі прибудинкових ділянок житловим товариствам: правові аспекти виділення і приватизації» відбувся в місті. Його учасниками стали представники Краківської асоціації управителів нерухомістю, Львівської міської громадської організації «Центр інформаційного консалтингу», Кам’янець-Подільської міської ради.
Складну ситуацію в житлово-комунальному господарстві поляки пережили у 90-х роках. Тепер можуть давати поради сусідам-українцям. Етапи реформування від приватизації житла, створення житлових товариств до приватизації прибудинкових територій з метою досягти найвищого рівня благоустрою та найефективнішого господарювання Польща вже пройшла. В Україні, як заявили на семінарі експерти, чимало проблем у цій галузі через те, що житлове законодавство недосконале, а приватизація принесла, крім позитивів, ще й негативи.
Власний бізнес для інвалідів
Люди з обмеженими фізичними можливостями, які вміють виготовляти якісні та оригінальні сувеніри, отримали змогу зайнятися власним бізнесом завдяки співпраці влади Кам’янця-Подільського з громадською організацією «Подільська гільдія ремісників». Влада запросила осередки інвалідів наступної весни позмагатися на конкурсі проектів за три гранти міського фонду проектів для громадських організацій. На ці кошти люди з особливими потребами зможуть встановити сувенірні кіоски на так званій вулиці майстрів у Старому місті, яка з’явилася нинішньої осені. Ще один будиночок-кіоск гільдія та підприємці, які вже працюють на «вулиці», безкоштовно будують для членів товариства «Гармонія» (голова — Наталія Безпалько.) Крім того, в сувенірних кіосках кожен власник облаштує соціальну полицю для виробів майстрів згаданої категорії. Це покладе край негативній ситуації, коли окремі бізнесмени скуповували вироби інвалідів за безцінь і наживалися на них. Вироби на «соціальних полицях» продаватимуться з мінімальною націнкою.
Довідки про пільги стануть електронними
Єдиний реєстр пільговиків створюють у місті. Тепер цим людям (а їх у стотисячному місті понад 20 тисяч) не доведеться стояти в чергах та збирати численні довідки, щоб довести своє право на пільгу.
Службовцям достатньо буде лише зайти на сайт цього реєстру, щоб отримати офіційну інформацію управління праці та соціального захисту. Як запевняє начальник управління Надія Підскоцька, відбуватиметься систематичне внесення змін до списку у зв’язку зі смертю чи зміною місця проживання пільговика.