Футбол. ІX чемпіонат країни серед ВНЗ сезону-2009/2010 наближається до проміжного фінішу. Перше коло завершиться 11 листопада. Після чого відбудуться ще два перенесені матчі. Їх призначено на 17 листопада. І лише тоді учасники підуть на зимові канікули. Нагадаємо, що інформаційну підтримку турніру надає «Голос України».
Ситуацію, що виникла тепер у вузівських змаганнях, коментує перший віце-президент ВФАС, заслужений тренер України Олег Первушкін.
— Одноосібний лідер конференції «Захід» — команда «Університет» (Чернівці) — 7 очок. І це не дивно, бо колектив сумлінно підготувався до сезону, підсилившись двома гравцями національної студентської збірної України — переможниці Всесвітньої універсіади (відбулася влітку нинішнього року в Белграді, Сербія) — Юрієм Кисилицею та Олександром Крохмалюком, і ще кількома здібними футболістами. Це дає можливість команді, яку тренують Микола Осадець та Ігор Калита, вирішувати високі турнірні завдання.
За традицією високий рівень демонструють команди Тернопільського педуніверситету (тренер — Василь Івегеш), чемпіон Європи серед студентів-2009, і Бережанського агротехнічного інституту, яка повернулася до ліги після річної перерви (тренер — Микола Гарас).
А от дворазові переможці чемпіонату України, срібні призери останнього чемпіонату Європи серед університетів команда «Факел-ІФНТУНГ» з Івано-Франківська дещо здала свої позиції. А в останньому турі нафто-газівники поступилися (0:2) аутсайдеру конференції — команді кременецького «Буревісника».
У конференції «Центр—Південь» спостерігається особливо гостра суперечка за лідерство. Після п’яти турів перед ведуть знані бійці — столичний «МАУП-Єдність» (керівник команди — Мирон Ільницький) та запорізький «КПУ-Спартак» (тренер — Володимир Светличний), які мають у своєму активі по 12 очок. На три менше — у КЕІ-КНЕУ (Сімферополь) та колективу «Юнга-Морська академія» (Одеса). Команда з Криму має ще й гру в запасі. Підтягнувся до лідерів київський «Меркурій» — 6 очок і гра в запасі. Отож, у цій конференції очікується гостра конкуренція за дві путівки до фінальної частини чемпіонату одразу п’яти претендентів.
Цікаво, що в конференції «Центр—Південь» у 19 проведених матчах арбітри не зафіксували жодної нічиєї. В середньому за гру в цій конференції забивалося по чотири м’ячі. В конференції «Захід» — лише 1,9 гола за матч. На матчах команди КЕІ-КНЕУ, які проходять на стадіоні «Ігросервіс» у Сімферополі, на два останніх домашніх поєдинки збиралося понад тисячу прихильників студентської команди. Такою кількістю глядачів не можуть похвалитися навіть окремі професіональні клуби.