Холдинг «Група НОРД» — це наймогутніший виробничий комплекс, конгломерат заводів і виробництв, кінцевою метою яких є задоволення попиту вітчизняних і закордонних споживачів на складну побутову техніку. У сучасній ситуації світової і, зокрема, української економічної кризи важко собі уявити холдинг «Група НОРД» без постійної боротьби — за безперебійні поставки матеріалів і комплектуючих, за якнайшвидше введення у виробництво нових видів продукції, за раціональну організацію виробничих процесів, за розширення ринків збуту. Успіх холдингу сьогодні залежить і від того, які технічні рішення будуть реалізовані в різних напрямах — у розвитку продукції, в підвищенні якості, в оптимізації виробництва, у зниженні собівартості, у завоюванні симпатій покупців, у створенні нових суб’єктів виробничої діяльності, в тому числі і за кордоном. 
Але є ще один немаловажний чинник, який стосується психологічного аспекта, сприйняття закордонних і вітчизняних товарів. Це — перебільшення нашими споживачами різноманітних властивостей іноземних товарів і недооцінка власних. Безумовно, все краще, що було напрацьоване зарубіжжям, необхідно застосовувати й прагнути перевищити цю планку, але водночас залишатися самодостатніми. Важливо підвищити власну самооцінку як виробника товарів і позбутися комплексів. Необхідна нова система цінностей. Це нерозривно пов’язано з рівнем моральності вітчизняних колективів і суспільства загалом. Світова практика виробництва більшості видів промислової продукції на сьогодні має характер кооперації, коли важливим стає завойований імідж, відомий бренд, що визначає часом і збут, і ціну.
В умовах, що створилися, логічним, зрозумілим і виправданим кроком є будівництво нового заводу «Інтертехніка Юг» у смт Матвєєв Курган Ростовської області. Дванадцятого жовтня 2009 року відбувся урочистий пуск цього підприємства, де були присутні відповідальні особи регіону на чолі з губернатором Ростовської області Володимиром Чубом.
Роботи зі зведення заводу почалися ще в березні 2006-го на ділянці площею вісім гектарів, орендованій компанією на 30 років, у промисловій зоні районного центру. На побудованому підприємстві планується випускати холодильні прилади обсягом 100, 150, 200, 300, 600, 800 і 1200 л, а в перспективі можливий випуск не тільки холодильників, а й газових кухонних плит, котлів та іншого газового устаткування.
Донське підприємство складатиметься з двох виробничих корпусів 10 тис. кв. м кожний, складу площею 9700 кв. м і будинку АПК (адміністративно-побутового корпусу). Як дочірнє підприємство українського холдинга «Група НОРД», ТОВ «Інтертехніка Юг» є першим забудовником восьми гектарів викупленої землі у новій промисловій зоні, загальна площа якої 100 гектарів. Вона не входить у перелік офіційно затверджених «грінфілдів», куди активно кличуть інвесторів, тому для її мешканців пільг з прокладання комунікацій не передбачено. На момент пуску заводу були створені всі умови для роботи першої черги підприємства, для другої черги виконано роботи нульового циклу, зведено фундаменти і виконано зворотне засипання пазух.
Наразі холодильники донецького виробника в основному експортуються до Росії з України, переборюючи незручності, які пов’язані з перетинанням кордону. Єдиний російський плацдарм холдинга «Група НОРД» — завод у Подольську, який щорічно випускає 60 тис. побутових холодильників. Підмосковний майданчик збільшувати неможливо, та й розвиватися там набагато важче, ніж у регіонах. Вибір селища Матвєєва Кургану визначила його близькість до головного підприємства: від «Інтертехніки Юг» до прохідної заводу в Донецьку лише 125 км.
Спочатку в Ростовській області буде освоєне складання, а потім і повний цикл виготовлення холодильників. На початковому етапі завод випускатиме 2-3 ходові моделі, а через кілька років освоїть повну номенклатуру: 100 тис. одиниць торговельного холодильного обладнання та 250 тис. побутових приладів.
Побутові холодильники комплектуватимуться українськими мотор-компресорами, торговельне устаткування — двигунами, які виготовлятимуться відомими закордонними фірмами. У цьому виробництві більшу частину посідає конвеєрне складання, яке не потребує високої кваліфікації. Частина фахівців пройде навчання і стажування на головному підприємстві, а висококласних інженерів за необхідністю будуть викликати з Донецька.
Ексклюзивним постачальником холодильників «НОРД» у Росію залишиться компанія «Діорит».
Поставки комплектуючих для роботи складальних конвеєрів «Інтертехніка Юг» будуть здійснюватися заводами холдинга «Група НОРД». Зокрема, мотор-компресор, як і для холодильних приладів марки «НОРД», вироблятиметься на підприємстві «Компресор», яке розташоване у Донецьку. Надійна робота побутової холодильної техніки багато в чому залежить від якісної продукції цього підприємства.
Тому завод «Компресор» у своєму прагненні до досконалості ніколи не зупиняється на досягнутому. Технічною філософією цього заводу є крок за кроком підвищувати ступінь надійності кожного вузла, що дає змогу виходити на провідні позиції, неухильно поліпшувати технічні характеристики, забезпечувати технічну і цінову конкурентоспроможність компресора і холодильника загалом. Це можливо за рахунок конструктивних удосконалень і впровадження нових технологій.
Нордівський компресор надійніше закордонних аналогів, легше і дешевше. До того ж, на відміну від імпортних, він адаптований до нестійкої роботи електричних мереж країн СНД.
Надійним партнером, що рівною мірою відповідає за якість компресора, є Красноармійський завод «Електродвигун». У 1996 році завод «Електродвигун» увійшов до складу холдинга «Група НОРД і розпочав освоєння продукції, необхідної для виробництва мотор-компресорів для побутових холодильників. Тепер достатньо п’ятнадцяти секунд, щоб зі складального конвеєра зійшов новий електродвигун.
Відповідально до випуску своєї продукції й підтримки високого іміджу всього холдинга «Група НОРД» ставляться такі суміжні підприємства, як «НОРД Потенціал», розташований у Макарові Київської області, Завод вільної економічної зони (ВЕЗ), завод торговельного холодильного устаткування «Інтертехніка», завод газової та електропобутової апаратури (ДЗГ і ЕПА) і Мінімашинобудівний завод (ММЗ).
Зокрема, ММЗ до пуску заводу в Матвєєвому Кургані має безпосереднє відношення. Фахівцями цього підприємства спроектований, виготовлений і налагоджений увесь технологічний комплекс устаткування, що містить у собі складну систему конвеєрів, карусель вакуумування, кліматичний тунель тощо.
У день відкриття заводу «Інтертехніка Юг» мене запитали, у чому полягає секрет успіху «НОРДу». Цей секрет у таємниці я не тримаю.
Основа успіху конкурентної боротьби за ринки збуту складної побутової техніки полягає в її високій якості й розумній ціні. Гасла «Якість -понад усе», «Плануй — Дій — Перевіряй — Впливай», «Наступний процес — це споживач» є основою концепції на стійкий розвиток холдинга. Запровадження у життя цієї концепції лежить у прийнятті всіма працівниками підприємства діючої філософії відносин до роботи «кайдзен», яка передбачає верховенство виробничого процесу, його пунктуальне виконання, постійне вдосконалення. Для реалізації всіх положень філософії «кайдзен» втілюється в життя проект «Методи виробництва «Норд», який використовує нову для України професію на виробництві — «супервайзер».
Той факт, що підприємство «Інтертехніка Юг» формуватиме виробничий і моральний клімат колективу з «чистого аркуша», дає змогу створення умов для вимогливої атмосфери до якості, яка є основою основ. І робота супевайзерів переслідуватиме саме цю мету.
Створення нового заводу в Росії, як і інших підприємств, побудованих холдингом «Група НОРД» у різних країнах, — яскраве свідчення того, що флагман українського машинобудування в галузі забезпечення ринку побутовою технікою успішно переборює негативні наслідки світової економічної кризи і впевнено дивиться в майбутнє.
Валентин ЛАНДИК, народний депутат України, президент холдингу «Група НОРД», Герой України.