Український центр оцінювання якості освіти (УЦОЯО) оприлюднив правила реєстрації на зовнішнє тестування. Записувати на нього почнуть о 9 годині 15 грудня 2009 року й закінчать о 18 годині 31 березня 2010 року.
Таким чином, у випускників є три з половиною місяці, щоб навідатися в пункти реєстрації й здати необхідні документи. А саме: паспорт або свідоцтво про народження (для тих, кому ще немає 16), атестат або довідку зі школи (для тих, хто продовжує вчитися; зразок довідки на сайті Українського центру), дві фотографії розміром три на чотири сантиметри й два пластикових файли формату А4 для зберігання документів.
В УЦОЯО радять: абітурієнтам слід заздалегідь визначитися, в який вищий навчальний заклад вони хочуть вступати і які тести для цього потрібно складати. І тільки після цього рушати до пункту реєстрації. При цьому можна як самому подавати документи, так і доручити реєстрацію довіреній особі.
— Якщо людина перебуває за кордоном або через фізичний стан не може прийти, вона може оформити довіреність. Довірена особа на пункт реєстрації, крім свого паспорта й документа, який підтверджує її повноваження, також приносить заяву, написану від руки абітурієнтом, на ім’я директора Українського центру, де вказується перелік обраних для тестування предметів і мова, якою він хоче одержати словник термінів, — пояснює начальник відділу зовнішніх зв’язків УЦОЯО Валентина Ткаченко.
У решті випадків список предметів, домашня адреса, телефон та інші дані реєстратор вводитиме в базу даних зі слів майбутнього абітурієнта. Ця інформація зазначатиметься на роздрукованому бланку реєстраційної картки. Там же потрібно буде написати заяву на участь у зовнішньому оцінюванні. Всі записи в картці кожний учасник реєстрації повинен перевірити особисто.
Цього разу розсилати поштою підтвердження про реєстрацію не будуть. Сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання з фотографією видадуть відразу ж після закінчення запису. Цей документ слід буде пред’являти під час проходження тестувань і вступу до вищого навчального закладу. А після завершення зовнішнього оцінювання його учасники одержать додаток до сертифіката, де буде зазначено їхні результати.