Вечірнє засідання 3 листопада
Народні депутати розглянули проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та міських голів (щодо особливостей формування територіальних виборчих комісій та впровадження відкритих списків кандидатів у депутати). За словами доповідача, автора законопроекту народного депутата Сергія Подгорного, документом передбачається змінити порядок формування територіальних виборчих комісій, запровадити відкриті виборчі списки кандидатів у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим і місцевих рад, збільшити «виборчий бар’єр» на місцевих виборах до семи відсотків, скасувати норму «проти всіх», яка сьогодні існує у бюлетені. «Метою законопроекту є забезпечення незалежності територіальних виборчих комісій, злагодженої роботи дільничних виборчих комісій у день голосування», — стверджував С. Подгорний. Адже сьогодні, за словами депутата, є дуже багато випадків, коли ради, які сформували свої територіальні виборчі комісії, потім дуже негативно впливають на роботу цих комісій. І щоб уникнути такої залежності, законопроект пропонує, щоб територіально-виборчі комісії формували ради вищого рівня. За винятком тільки територіально-виборчої комісії АРК, яка формуватиметься Верховною Радою Криму, а також обласних тервиборчкомів, міст Києва, Севастополя, які формуватимуться Центрвиборчкомом. С. Подгорний також переконував, що запровадження відкритих списків кандидатів у депутати місцевих рад забезпечить прозорість при формуванні цих списків.
Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування рекомендував парламентові прийняти законопроект за основу. Проте під час обговорення народні депутати висловили чимало зауважень до нього. Зокрема, парламентарії зауважували, що вплив місцевих рад на формування виборчих комісій і так уже мінімізовано, бо їх формують політичні партії. Спірідон Кілінкаров (КПУ) стверджував, що відкриті списки технологічно зробити неможливо. На думку Андрія Парубія («НУ—НС»), підвищення прохідного бар’єру є суттєвим обмеженням прав громадян, бо багато громадян, які віддадуть свої голоси за політичні сили, які набрали менше семи відсотків, залишаться без свого представництва в місцевих органах влади. Ярослав Сухий (Партія регіонів) виступив за повернення до мажоритарної системи виборів, але на основі партійного висунення. Щоб партія висувала своїх людей по всіх виборчих округах і від кожного округу обирали по два депутати. «У нас є дві альтернативи: або ми повертаємо мажоритарну систему, або робимо відкриті списки», — зауважив Микола Томенко. І застеріг, що повернення до мажоритарної системи не виправить ситуацію, бо округи почнуть «скуповувати». За підсумками обговорення законопроект було відхилено (173 «за»).
Проект закону про внесення змін до деяких законів України (у зв’язку з рішенням Конституційного Суду України від 23 червня 2009 року у справі про тимчасову надбавку до діючих ставок ввізного мита) доповів голова Комітету з питань податкової та митної політики Сергій Терьохін. Він нагадав, що Конституційний Суд за поданням Президента України визнав неконституційними кілька положень закону «Про митний тариф України», зокрема, право Кабінету Міністрів зменшувати або скасовувати тимчасову надбавку у зв’язку з необхідністю швидкого реагування на результати переговорів (консультацій) з Комітетом з питань обмеження платіжного балансу СОТ. Однак і цей законопроект також було відхилено.