22 жовтня Верховна Рада підтримала законопроект 4707, який, серед іншого, передбачає суттєве підвищення ставок акцизу на тютюнові вироби. Тютюнові корпорації розгорнули кампанію з метою переконати Президента України не підписувати цей законопроект. Проте, не чекаючи рішення Президента, вони підвищили з 1 листопада максимальні роздрібні ціни на деякі марки сигарет, про що повідомляє сайт Державної податкової адміністрації.
Наприклад, ціна пачки «Прилуки особливі» зросте на 2,50 грн. (з 4,75 до 7,25), «Прима Люкс» — на 2,25, «Тройка» — на 2,60, R1 та Monte Garlo Blue — на 3 гривні, Glamour та Wіnston Classіc — на 3,7 гривні, Сamel Sіlver та Lucky Strіke — на 4 гривні.
Дані ДПА свідчать, що ціни на деякі марки сигарет також підвищувалися у вересні і жовтні 2009 року, хоча ставка акцизу тоді не змінювалася. Приміром, ціни на пачку сигарет без фільтру з серпня по листопад зростають: «Козак» — з 2,90 до 4,40, а «Ватра» — з 3,00 до 5,00 гривень.
Нові ставки акцизу передбачають підвищення цін на сигарети всіх марок на величину до 40%, що визнають і самі представники тютюнових корпорацій. Проте реально вони підвищили ціни на деякі марки на 50—65%. І після травневого підвищення акцизів ціни на сигарети зросли на більшу величину, ніж вимагали нові ставки. Все це показує лицемірство позиції тютюнових компаній щодо контрабанди сигарет в Україну через різницю цін із сусідніми країнами. Якщо б вони насправді боялися такої контрабанди, як про те всюди кричать, то підвищували б ціни трохи менше, ніж вимагає акциз. Проте для місцевих менеджерів тютюнових корпорацій головним є збереження прибутків їх заморських акціонерів, і тому, втрачаючи в обсягах продажу, вони намагаються компенсувати це збільшенням прибутку з кожної пачки.
Зараз представники тютюнових корпорацій скаржаться, що через підвищення акцизів обсяги виробництва сигарет у 2009 році, порівняно з 2008 роком, скоротилися на 14%. Варто нагадати, що Україна переживає економічну кризу, і загальні обсяги промислового виробництва у країні за цей період зменшилися майже на 30%, наприклад, виробництво одягу — на 32%. Багато промислових підприємств зазнали серйозних збитків, а ось доходи виробників сигарет в Україні за цей час навіть збільшилися, що не дивно, враховуючи їх цінову політику.
«Коли Президент України підпише закон про підвищення акцизів, і цей закон буде опубліковано, виробникам сигарет доведеться сплачувати акцизи за новими ставками. Вони могли б дочекатися цього рішення і підняти ціни вже з грудня, хоча це означало б для них втрату частини прибутку. Але тютюнові корпорації хочуть гарантувати свої прибутки за будь-яких обставин і роблять це за рахунок курців, на захист яких вони нібито виступають», — каже завідувач відділу контролю за тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України Костянтин Красовський.