Лише чверть опитаних твердо впевнені, що вибори відбудуться у визначений законом термін. Такі дані оприлюднили на прес-конференції керівник соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович та представник фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна. Дослідження проведено 3—12 жовтня соціологічною групою «Рейтинг» серед 2000 респондентів.
За словами соціологів, ключовою причиною, на думку опитаних, через яку можуть бути зірвані вибори Президента, може бути змова політиків або політичних сил, блокування роботи Центральної виборчої комісії та Верховної Ради, погіршення економічної ситуації у зв’язку з кризою і оголошення надзвичайного стану. Дещо рідше згадувались інші можливі причини зриву виборів: блокування роботи Конституційного Суду, масові заворушення серед населення, військова агресія з боку іншої держави.
Експерти також розповіли, що переважна більшість опитаних переконані, що вибори Президента змінять ситуацію в країні на краще. Половина з них очікують покращення економічної ситуації, третина — зменшення протистояння політиків. Близько чверті вважають, що у результаті виборів ні економічна, ні політична ситуація в державі не зміниться. Окрім того, більшість респондентів вважають, що на виборах глави держави будуть масові фальсифікації та впевнені, що після виборів політики оскаржуватимуть їх результати.
Соціологи повідомили, що, попри відверто песимістичні очікування щодо перебігу виборчого процесу, тільки 13% опитаних допускають повторення подій 2004 року, коли люди масово виступили проти фальсифікації результатів президентських виборів. За їхніми словами, значно більше за інших побоюються розвитку таких подій мешканці Півдня та особливо Донбасу.
Вони розповіли, що за результатами опитування майже дві третини українців вважають, що інші країни намагатимуться впливати на хід президентської виборчої кампанії в Україні. Разом з тим тільки третина опитаних вважають, що вплив ззовні зможе істотно змінити хід виборчої кампанії, а половина — що це суттєво не вплине на результати.
Окрім того, 15% респондентів допускають існування варіантів моделювання військових конфліктів на території країни з метою вплинути на хід президентської виборчої кампанії. Дві третини не вірять у такий розвиток подій.
Водночас чверть опитаних вважає, що Крим найбільше ризикує потрапити в зону ризику, якщо під час президентської виборчої кампанії в країні виникнуть військові конфлікти. Також респонденти віднесли до зони ризику Донбас, Київ та Захід України.
Експерти наголосили, що серед основних загроз для України, на думку більшості опитаних, і надалі залишаються економічний занепад, зростання безробіття, знецінення гривні, свавілля влади і деградація населення.