Яким є реальний стан справ щодо поширення на Рівненщині вірусу грипу і що робиться в області задля максимального захисту її мешканців від епідемії — про це йшлося на позачерговій сесії Рівненської обласної ради.
Визнавши епідеміологічну ситуацію у Рівненській області вкрай небезпечною, депутати підтримали проект рішення «Про запобігання поширенню грипу типу А/Н1N1 і гострих респіраторних захворювань серед населення області», доповнивши його рекомендаціями постійної комісії з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства.
Зокрема, депутати обласної ради доручили обласній державній адміністрації під час внесення змін до обласного бюджету на 2009 рік передбачити кошти на придбання апаратів штучної вентиляції легень, необхідних для лікувальних закладів області, а також матеріалів, які потрібні обласній СЕС для проведення лабораторних досліджень для діагностування грипу.
Депутати затвердили низку рекомендацій постійної комісії з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства. Зокрема, ними передбачено при формуванні обласного бюджету на 2010 рік передбачити виділення коштів для комунального підприємства «Обласна база спецмедпостачання» для придбання медичних препаратів, щоб у повному обсязі забезпечити мобілізаційний резерв. Просити ОДА винайти кошти для термінової закупівлі апаратів штучної вентиляції легень у Рівненську обласну клінічну та обласну дитячу лікарні, виділити 68 тисяч гривень управлінню охорони здоров’я для проведення вірусологічної діагностики, для придбання тест-систем, сироваток, діагностикумів, а також виділити субвенцію з обласного бюджету для потреб обласного інфекційного відділення Рівненської центральної міської лікарні згідно з листом головного лікаря закладу.
Рішенням сесії роботу медичних закладів у період пандемії грипу переведено на семиденний робочий тиждень. Міським головам міст обласного підпорядкування та головам райдержадміністрацій рекомендовано терміново виділити в повному обсязі кошти на виплату заробітної плати медпрацівникам та дозволити виплату їм зарплати за фактично відпрацьовані години у період пандемії грипу.
Під час розгляду проекту рішення стосовно внесення змін до обласного бюджету депутати обласної ради підтримали пропозицію заступника голови обласної ради Валентина Кроки щодо збільшення видатків галузі охорони здоров’я на 20 тисяч гривень за рахунок економії коштів на зарплату керівництва обласної ради. Цю суму вирішили спрямувати для відділення інтенсивної терапії обласної клінічної лікарні, куди привозять найтяжчих хворих з усієї області.