Ранкове засідання 4 листопада

Учора народні депутати розпочали роботу з виступів. Їхнім лейтмотивом стала епідеміологічна ситуація в країні. Можливо, це спричинило те, що, відкриваючи засідання, Голова Верховної Ради Володимир Литвин поінформував: парламент не готовий голосувати за постанову, яка мала б підсумувати звіти представників Кабміну стосовно поширення країною вірусу грипу, які заслуховувалися у вівторок. Це пов’язано з тим, повідомив очільник Верховної Ради, що до документа надійшло чимало поправок і уточнень. Відтак профільний комітет потребує більше часу, щоб усі їх розглянути. 
Виступаючи з трибуни, парламентарії, окрім звичних взаємних звинувачень, зверталися до населення з проханням не панікувати і не витрачати останні гроші на дорогі ліки. Натомість людей закликали їсти природні імуностимулюючі продукти. Представник «НУ—НС» В’ячеслав Кириленко, зокрема, звернув увагу на те, що дефіцит на перші засоби безпеки в аптеках нині спричинено передусім встановленням урядом граничних цін на маски та препарати. Мовляв, фармацевти скаржаться: для того, щоб продати маску за 1 гривню 20 копійок, її треба купити приблизно за 80 копійок, а це нереально. За даними представниці Партії регіонів Ганни Герман, уже сьогодні кожен українець витратив на ліки від 100 до 1000 гривень. Однак епідемія рано чи пізно минеться, а люди хворіти не перестануть, наголосила парламентарій, бо в їхніх оселях холодно, а ухвалене підвищення соціальних стандартів уряд саботує. У відповідь бютівець Володимир Бондаренко поінформував громадськість, що, незважаючи на всі загрози, у вівторок у Донецькій області відбулися три великі мітинги, на які начебто примусово «звозили» шахтарів.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин звернув увагу народних депутатів на те, що на їхньому порядку денному зібралося чимало питань, які потребують нагального розгляду. Однак парламентарії не підтримали пропозиції продовжити засідання доти, доки не пройдуть усі документи. Також не знайшлося голосів за розгляд законопроектів за скороченою процедурою.
Після цього парламентарії заслухали доповідь народного депутата Валерія Крайнього, автора проекту змін до деяких законів щодо оподаткування доходів від операцій зворотного викупу уживаних товарів. Йдеться про узаконення процедури вторинного продажу об’єктів рухомого майна, як-от, наприклад, уживаних автомобілів, мобільних телефонів тощо. Нині ці операції здійснюються переважно через біржі, від чого держава щорічно втрачає сотні мільйонів гривень. Законопроектом пропонується реалізовувати ці товари через дилерську мережу. Після обговорення народні депутати віддали 374 голоси за взяття цього документа за основу.
Полеміку в сесійній залі викликав проект змін до деяких законів стосовно недопущення поширення наслідків фінансової кризи на страховий ринок. Його автор народний депутат Віталій Хомутиннік наголошував, що документ конче потрібен, адже має на меті змінити порядок страхових резервів та розрахунків й убезпечити громадян від ситуацій, в яких страховики намагаються уникнути відшкодування збитків. Однак у сесійній залі виявилося чимало опонентів такої законодавчої ініціативи. Документ називали лобістським. До того ж він потребує втручання в цілу низку законів та кодексів. Відтак парламентарії законопроект відхилили.
Голова парламенту звернувся до колег із проханням: перед тим, як розійтися на перерву, проголосувати за скорочення процедури розгляду документів. Адже за таким графіком розглянути вчора зміни до виборчого законодавства не було можливим. Утім ця пропозиція не знайшла підтримки.
Після перерви парламентарії 178 голосами все-таки ухвалили скорочену процедуру розгляду документів. Однак дискусію спричинило вже перше питання із внесення до порядку денного проекту змін до деяких законодавчих актів з питань оподаткування щодо скасування ринкового збору. Незважаючи на те, що Голова Верховної Ради Володимир Литвин двічі ставив його на повторне голосування, необхідних голосів документ не набрав.
Пізніше народні депутати розглянули і прийняли в першому читанні зміни, покликані спростити умови ведення бізнесу. Вони також підтримали його підготовку до другого читання за скороченою процедурою. Народні депутати розглянули документи, що стосуються виборчого законодавства. Автор проекту змін щодо особливостей порядку проведення виборів народний депутат Сергій Подгорний зняв його, з огляду на те, що в графіку народних депутатів значилося три законопроекти, які регулюють процедуру виборів Президента. Після цього свої проекти законів представили народні депутати Валерій Писаренко та Олена Лукаш. Президентський проект змін репрезентувала заступник глави секретаріату глави держави Марина Ставнійчук. Під час обговорення цих проектів парламентарії звертали увагу на те, що всі вони мають раціональні позиції й доповнюють один одного так само, як і кожен із них має достатньо недоліків. Тож народним депутатам довелося визначатися, який саме законопроект ухвалювати, щоб, доопрацювавши, ввести повноцінний проект змін до виборчого законодавства. Отже, більшістю голосів вирішено взяти за основу президентський документ. До другого читання його готуватимуть за скороченою процедурою.
Продовживши засідання на 15 хвилин, депутати встигли розглянути проект змін до Кодексу адміністративного судочинства України про усунення неточностей у процедурі оскарження результатів загальнонаціональних виборів. Його прийнято в цілому.
Народні обранці привітали з днем народження свого колегу Віктора Шемчука.
 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.