На вулиці екологів — свято. Не встигли ті пристрахати Держкомлісгосп «радикальним костюмованим пікетом» на захист диких тварин у Дніпровсько-Тетерівському спецмисливському господарстві, як чиновники пішли на поступки, давши свою згоду на його реорганізацію в національний парк. Екологи на пікет таки вийшли, але вже щоб відсвяткувати свою перемогу.

 

Як розповів «Голосу України» директор еколого-культурного центру Володимир Борейко, Київська область мало не єдина в Україні, де поки ще немає свого національного парку. Натомість елітних мисливських господарств хоч відбавляй. Там слуги народу вправляються в стрілянині по живих мішенях.

— Уся територія Київської області залита кров’ю диких тварин, — каже В. Борейко. — Найстрашніше, що в Дніпровсько-Тетерівському господарстві звірів убивають не заради м’яса та шкір, а просто так — заради задоволення. Потім їх викидають або закопують у землю. У ХХ столітті це верх цинізму та жорстокості.

За його словами, в 1967 році елітне мисливське господарство створив перший секретар ЦК КП України Щербицький для членів політбюро. Нині угіддя також приписують чиновникам високого рангу. Еколог не виключає — «за парканом спецмисливського господарства давно триває прихований дерибан землі».

— Окрім того, є інформація, що єгері, користуючись уседозволеністю та беззаконням, відстрілюють там занесену до Червоної книги рись, обвинувачуючи тварин у «шкідництві», — сказав він.

Як відзначив В. Борейко, екологи давно вимагають від влади припинити варварське винищування диких тварин заради панських забав, а також реорганізувати Дніпровсько-Тетерівське господарство в національний парк або заповідник. Відповідний указ видав і Президент України ще взимку минулого року. І тільки зараз з’явився реальний шанс втілити його в життя.

— Ми думаємо, це відбудеться найближчим часом, адже всі документи вже погоджено з іншими відомствами, — підсумував В. Борейко.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

 

До речі

Державний комітет лісового господарства України погодив проект постанови Кабінету Міністрів України «Про вдосконалення керування установами заповідного фонду України», відповідно до якого передбачається передача в підпорядкування Мінприроди 9 установ заповідного фонду. Про це повідомляє прес-служба Держкомлісгоспу. У такий спосіб Мінприроди одержить у підпорядкування Поліський природний заповідник, Ялтинський гірничо-лісовий природний заповідник, заповідник «Медобори», Дніпровсько-Орельський заповідник, Рівненський заповідник, Чремський заповідник, Шацький національний парк, Галицький національний парк і Національний парк «Гомільшанські ліси».